Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Indonézia žiada o pomoc, má vyše 1100 obetí

Zemetrasenie v Indonézií
Zemetrasenie v Indonézií

JAKARTA – Indonézia požiadala zahraničné krajiny o záchranárov, ktorí pomôžu hľadať ľudí nezvestných po stredajšom zemetrasení na Sumatre. OSN odhaduje 1100 mŕtvych, ale nezvestné sú ďalšie stovky osôb. Predpokladá, že konečný počet obetí bude vyšší.

"Potrebujeme pri evakuácii zahraničnú pomoc, profesionálnych záchranárov s vybavením. Mnoho ľudí je stále pod troskami a my máme problém ich nájsť a vyslobodiť," povedala indonézska ministerka Siti Fadilahová Supariová novinárom v Padangu. Priznala tiež, že chýbajú lieky pre ranených.

Okrem Británie pomoc prisľúbili niektoré ďalšie krajiny. Austrália vysiela 44 záchranárov a desať ženistov. Pomôcť chcú aj Japonsko, USA a Švajčiarsko. Čína poskytne pol miliardy dolárov, Južná Kórea rovnakú sumu a navyše 43 záchranárov.

Indonéziu v stredu postihlo zemetrasenie o sile 7,6 stupňa. Čas na záchranu živých ľudí z trosiek sa kráti. Otrasy sa šírili z mora na západoindonéský ostrov Sumatra. Miestne úrady hovoria o 777 obetiach a viac ako 2000 vážne ranených. Tajomník OSN pre humanitárne záležitosti John Holmes ale oznámil, že mŕtvych je 1100 a že stovky ľudí sú nezvestné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu