Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

EÚ: Spor o nevpustení Sólyoma na Slovensko je uzavretý

László Sólyom
László Sólyom (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Nevpustenie maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma slovenskými úradmi na Slovensko považujeme za uzavreté. Vyhlásil to eurokomisár pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Jacques Barrot.

"Toto je bilaterálna záležitosť medzi Maďarskom a Slovenskom, ako som už vysvetlil delegáciám oboch krajín, keď ma navštívili," uviedol Barrot. "Verím, že incident sa uzavrel stretnutím premiérov oboch krajín na rokovaní," dodal eurokomisár.

Hovorca maďarskej vlády v utorok oznámil, že Maďarsko požiadalo Európsku komisiu, aby začala priestupkové konanie voči Slovensku v súvislosti s incidentom z 21. augusta, keď Slovensko zabránilo vstupu maďarského prezidenta Sólyoma na svoje územie. Toto rozhodnutie Maďarska podľa hovorcu nenaruší plnenie 11-bodového zmierovacieho plánu, na ktorom sa v septembri dohodli premiéri oboch krajín.

Krok slovenskej strany, ktorá v auguste zabránila maďarskému prezidentovi uskutočniť súkromnú návštevu Slovenska, je podľa Budapešti jednoznačným porušením Schengenskej zmluvy, ktorá zavádza slobodný pohyb osôb medzi jej členskými krajinami, teda aj medzi Maďarskom a Slovenskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu