Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Topolánek: Česku hrozí po 20 rokoch návrat komunizmu

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA - Aj dvadsať rokov od konca totality Česku hrozí návrat komunizmu. Okrem toho sa spochybňuje euroatlantická väzba zeme a prejavujú sa sympatie k autoritatívnym režimom Ruska a Číny. V prejave na úvod medzinárodnej konferencie 20 rokov po tom to dnes povedal predseda ODS Mirek Topolánek.

"Spoločnosť slobody má stále trhliny, je krehká a zraniteľná. Hlavnú vinu na tom nesie verejná sféra," prehlásil Topolánek. Problémy ale podľa neho nespôsobujú iba politici, ale aj súdy a média. Naopak najväčším pokrokom od pádu totality prešla podľa predsedu ODS občianska sféra, do ktorej Topolánek radí aj súkromné firmy a živnostníkov.

Podľa neho majú mnohé problémy českej spoločnosti, ktoré sa západným krajinám vyhýbajú, svoj pôvod v totalitnom myslení, ktoré je v ľuďoch zakorenené. "Nádej do budúcnosti preto nevidím primárne v momentálnych ekonomických nebo politických úspechoch, ale v novej generácii," povedal.

Topolánek taktiež využil prejav na útok na konkurenčnú ČSSD. Znova upozornil na koalície sociálnych demokratov s KSČM v niektorých krajoch a varoval pred možnosťou vzniku podobné koalície na centrálnej úrovni aj po voľbách v budúcom roku. ČSSD taký scenár v minulosti opakovane odmietla.

Dvojdennú konferenciu, na ktorej predseda ODS vystúpil, usporiadal Ústav pre štúdium totalitných režimov. Jeho riaditeľ Pavel Žáček na úvod konferencie prehlásil, že sa pôvodne mala konať v rámci českého predsedníctva Európskej únii v prvej polovici roku, kvôli českým vnútropolitickým problémom ale bola odložená na október.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu