Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Topolánek a Paroubek idú ku Klausovi na koberček

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Václav Klaus si v utorok k sebe na koberček pozval šéfov hlavných strán ODS a ČSSD, aby mu vysvetlili aktuálny vývoj politickej krízy a prerokovali s ním aj budúcnosť štátneho rozpočtu.

Prezidenta totiž znepokojila situácia okolo parlamentných volieb, ktoré sa po nečakanom obrate predsedu sociálnej demokracie Jiřího Paroubka uskutočnia v riadnom termíne, teda v máji alebo začiatkom júna 2010. Lídri sa ale s prezidentom stretnú oddelene, Paroubek ho navštívi v stredu a predseda ODS Mirek Topolánek až vo štvrtok. Podľa prezidenta je politická destabilizácia v krajine dôsledkom súboja strán s Ústavným súdom, píše český server iDNES.cz.

Obaja politici prezidentov návrh na schôdzku uvítali, pre časovú zaneprázdnenosť sa sním ale stretnú samostatne. Paroubek v stredu o 10:00 a Topolánek pravdepodobne vo štvrtok o 11:00.

"Momentálne je potrebné dať českej verejnosti jasné znamenie, ako budeme postupovať ďalej," uviedol Klaus po skončení rokovania v Slovinsku. Prezident vyzval politické strany a vládu k maximálnej zodpovednosti a k úsiliu riešiť hlavné problémy dneška, predovšetkým rozpočtové a ekonomické. "Som pripravený okamžite pomôcť pri zaisťovaní normálneho chodu nášho štátu,"

Václav Klaus je ale presvedčený, že vinu za aktuálnu destabilizáciu nenesú politické strany. "Tentokrát ide o súboj politických strán s Ústavným súdom. Keď tento problém pred dvoma týždňami vypukol, už vtedy som uviedol, že sa bojím, že to povedie k destabilizácii a chaotizácii situácie," uviedol po schôdzke so slovinským kolegom Danilom Türkom v Ľubľane.

Václav Klaus je častým kritikom Ústavného súdu (ÚS). Chaos spôsobil podľa Klausa práve on po tom, ako minulý týždeň zrušil zákon o skrátení volebného obdobia a tým aj októbrové voľby vyhlásené prezidentom. ÚS na prezidentove výčitky odmietol v utorok reagovať. "Ústavný súd nebude nijako komentovať údajné obvinenia prezidenta republiky, že vinu za vyvolanie súčasnej politickej situácie nesie Ústavný súd," uviedol generálny sekretár Tomáš Langášek.

To, že sa parlamentné voľby budú konať v riadnom termíne je výsledok nečakaných zvratov, ktoré v utorok prinieslo dianie na českej politickej scény. Všetko to odštartovala svojím doobedňajším šokujúcim vyhlásením ČSSD a jej predseda Paroubek, ktorý ohlásil stratu záujmu o konanie predčasných parlamentných volieb v novembrovom termíne. Z tohto dôvodu odmietol podporu ústavnému zákonu o rozpustení Poslaneckej snemovne. Hlasovanie o norme sa tak nakoniec nedostalo ani do poobedňajšieho programu schôdze, keď ho podporilo iba 83 poslancov. Tí tak zasadanie po niekoľkých minútach zrušili a išli domov.

Po tom, ako v piatok horná komora českého parlamentu schválila novelu ústavného zákona, bolo viac ako pravdepodobné, že voľby sa budú konať 6. a 7. novembra. Pôvodný októbrový termín totiž deň predtým zrušil svojim verdiktom tamojší ÚS na základe sťažnosti poslanca Miloša Melčáka. Práve hrozbou o opätovnom zásahu ÚS a sústredením sa na budúcoročný rozpočet sociálni demokrati odôvodnili svoje kroky. Za ústavný zákon následne odmietli hlasovať aj komunisti, zelení a nezávislí poslanci. Jeho schválenie bolo pritom súčasťou dohody politických strán, ktorá mala viesť k novembrovým predčasným voľbám.

Český premiér Jan Fisher, ktorý stojí na čele súčasnej úradníckej vlády, neskrýval prekvapenie nad možnosťou, že namiesto do októbra bude vládnuť ešte o pol roka dlhšie. O zmene postoja ČSSD sa dozvedel z médií. "Podobne ako väčšina občanov som bol presvedčený, že všetci predstavitelia politických strán, ktorí presadzujú zmeny, majú svoje kroky premyslené," uviedol.

Fisher zdôraznil, že jeho úradnícky kabinet môže aj naďalej zaisťovať správu krajiny, ale v tomto prípade je nutné, aby mu Poslanecká snemovňa opäť vyslovila dôveru. Premiér však môže stroskotať na svojom protikrízovom štátnom rozpočte pre budúci rok. On a jeho ministri totiž presadzujú potrebné úsporné opatrenia, ktoré by udržali schodok rozpočtu vo výške maximálne 170 miliárd Českých korún. S tým ale nesúhlasia politické strany, ktoré lákajú voličov na predvolebné sľuby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu