Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zemetrasenie v Indonézii si vyžiadalo najmenej 200 obetí

Zemetrasenie v Indonézii
Zemetrasenie v Indonézii

JAKARTA - Silné zemetrasenie, ktoré v stredu zasiahlo západnú Indonéziu, si vyžiadalo najmenej 200 obetí. Vo štvrtok to oznámil hovorca záchranárov Prijadi Kardono.

Počet obetí bude zrejme ešte rásť, keďže hovorca referoval len o obetiach v najťažšie postihnutom meste Padang. Do iných zasiahnutých oblastí sa záchranári ešte stále nedostali. Podľa miestnych predstaviteľov, ktorých cituje agentúra AFP, sa počet obetí zrejme vyšplhá až na tisíc. V Padangu na západnom pobreží Sumatry zničilo zemetrasenie podľa Kardona najmenej 500 budov.

Podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov amerických (USGS) západné pobrežie Sumatry o 17.16 miestneho času (12.16 SELČ) zasiahli otrasy s magnitúdom 7,6. Seizmológovia ich zdroj lokalizovali v hĺbke 80 kilometrov pod morským dnom, približne 45 kilometrov severozápadne od Padangu. V rovnakej oblasti o 22 minút neskôr zaznamenali slabšie zemetrasenie s magnitúdom 5,5.

Indonézsky geofyzikálny a meteorologický úrad výstrahu pred vlnami tsunami síce nevydal, no Tichomorské centrum varovania pred tsunami na Havaji aktivizovalo hliadky v Indonézii, Malajzii, Indii a Thajsku. Približne po hodine a pol pohotovosť odvolali.

Indonézske ostrovy ležia na takzvanom Ohnivom kruhu, ktorý obklopuje Tichý oceán. Pásmo styku tektonických dosiek je miestom častých zemetrasení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu