Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Turisti sa do Tibetu nedostanú, Čína zakázala

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING – Od dnes zakázala Čína vstup zahraničných turistov do Tibetu. Oznámila to agentúra AP. Ide o ďalšie opatrenia Pekingu v snahe zabezpečiť maximálny pokoj a bezpečnosť pred plánovanými oslavami 60. výročia komunistickej vlády v krajine.

Tie budú 1. októbra a ich súčasťou bude veľká vojenská prehliadka v Pekingu. Turisti nemôžu ísť do Tibetu, ale tí, ktorí do tejto himalájskej oblasti už prišli, budú môcť zostať. Tibet je autonómnou oblasťou Číny, ktorá Tibet obsadila v roku 1950. O deväť rokov neskôr po neúspešnom povstaní ušiel tibetský duchovný vodca dalajláma do Indie.

Tento rok na jar Čína uzavrela Tibet pre zahraničných turistov na takmer dva mesiace pre obavy z opakovania protičínskych demonštrácií a násilností. Protesty budhistických mníchov vlani v marci si podľa oficiálnych údajov vyžiadali smrť 19 ľudí a vyvolali vlnu nepokojov. Tibeťania v exile však tvrdia, že počas následného tvrdého zákroku čínskych úradov zahynulo viac ako 200 osôb.

Čína v uplynulých týždňoch zintenzívnila bezpečnostné opatrenia pred oslavami 1. októbra, ktoré okrem vojenskej prehliadky v samotnom srdci Pekingu budú zahŕňať prejav prezidenta Chu Ťin-tchaa a obrovské ohňostroje. V niektorých obchodoch boli zakázané predaje nožov. Dvoch ľudí totiž dobodali v blízkosti pekinského námestia Tchien-an-men. Tento zákaz bude v platnosti do 8. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu