Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Sme pripravení pomôcť Poľsku po banskom nešťastí

Poľskí baníci, ktorí pred nešťastím unikli
Poľskí baníci, ktorí pred nešťastím unikli

BRATISLAVA - Slovensko je pripravené v prípade potreby pomôcť v rámci svojich možností pri odstraňovaní následkov banskej tragédie, ktorá sa stala v piatok v Poľsku.

Uviedol to v sústrastnom telegrame svojmu poľskému rezortnému partnerovi Radkovi Sikorskému minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Informoval o tom hovorca rezortu zahraničných vecí Peter Stano.

"Náš zármutok a spoluúčasť s pozostalými a celým poľským národom sú o to intenzívnejšie, že ešte stále máme v čerstvej pamäti podobné nešťastie slovenských baníkov minulý mesiac v Handlovej, ako aj Vaše slová podpory a útechy," napísal Lajčák v telegrame ministrovi Sikorskému.

Pri piatkovej silnej explózii metánu v uhoľnej bani Wujek pri mestečku Ruda Ślaska-Kochlowice na juhu Poľska zahynulo 13 baníkov. Podľa dostupných informácií k výbuchu prišlo kilometer pod zemou. Poľský prezident Lech Kaczynski v sobotu nariadil na pondelok a utorok štátny smútok. Vlajky tak budú spustené na pol žrde a rušia sa aj všetky športové a kultúrne podujatia v krajine.

Medzitým vyšetrovatelia podrobujú dôkladnej analýze okolnosti piatkového banského výbuchu metánu a pátrajú po jeho príčinách. V tejto súvislosti sa objavujú rôzne vyjadrenia - od zlyhania senzorov ukazujúcich prítomnosť výbušného plynu až po dlhodobo zlé a nebezpečné pracovné podmienky na mieste nešťastia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu