Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

V Urumči opäť útočili injekčnými striekačkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - V čínskom meste Urumči sa zdvihla nová vlna útokov injekčnými striekačkami, informovali v stredu štátne médiá s tým, že počet zatknutých vzrástol na 45.

Polícia v hlavnom meste severozápadnej provincie Sin-ťiang oznámila, že zaznamenali 77 nových útokov injekciami v čase medzi nedeľou popoludní a pondelkom popoludní, uviedol denník China Daily. Podľa skorších vyhlásení úradov došlo spolu k 531 takýchto útokov.

Útoky sa stávajú aj napriek tisícom ozbrojeným policajtom v uliciach mesta, ktorých tam vyslali úrady po minulotýždňových rozsiahlych protestoch, v ktorých demonštranti žiadali vládu o zastavenie etnických útokov. Denník uviedol, že polícia v súvislosti s útokmi zadržala ďalších 10 podozrivých, čím sa celkový počet zvýšil na 45. Podľa China Daily by útočníci mohli dostať až trest smrti, ak sa potvrdí, že sa v striekačkách nachádzali jedovaté látky.

Úrady už skôr zverejnili údaje o útokoch injekčnými striekačkami, za ktoré už zadržali viacerých podozrivých, väčšinou Ujgurov. Čínska vláda tvrdí, že za útokmi stoja etnické separatistické sily. V Urumči nasadili tisíce policajtov a vojakov, aby obnovili pokoj v meste. Útoky totiž vyvolali v meste nové napätie medzi väčšinovým čínskym etnikom Chanov a Ujgurmi.

Vyše 500 ľudí vyhľadalo od 20. augusta lekárske ošetrenie potom, čo ich niekto bodol injekčnou striekačkou. Všetkých vyšetrili na HIV, hepatitídu ako aj pohlavné choroby. Obsah striekačiek doteraz nikoho nenakazil.

Urumči bolo dejiskom násilných nepokojov aj v júli. Počas násilných protestov regionálneho väčšinového etnika Ujgurov proti chanskému obyvateľstvu, ktoré vypukli 5. júla, prišlo o život takmer 200 ľudí a zranenia utrpelo 1 700 ďalších. Aj napriek oficiálnym vyhláseniam o pokoji v oblasti obyvatelia tvrdia, že situácia je stále napätá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu