Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Číne už tretia hromadná otrava detí olovom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Dvesto detí v juhovýchodnej Číne sa priotrávilo olovom. Ide už o tretí prípad takéhoto hromadného ochorenia v krajine za posledný mesiac. Informoval o tom dnes štátny čínsky denník China Daily.

Rodičia vo štvrti Tchung-tu v hlavnom meste Kchun-ming provincie Jün-nan obviňujú z otravy neďaleký priemyselný park. Predstavitelia miestnych úradov na ochranu životného prostredia však otravu pripisujú výfukovým plynom automobilov.

Predstaviteľ provinčného úradu na ochranu pred škodlivými účinkami olova uviedol pre tlačovú agentúru Associated Press, že až 60 percent detí do 14 rokov trpí na otravu olovom v oblastiach provincie Jűn-nan, kde je vysoká banská aktivita - a to vrátane Tung-čchuan, kde je umiestnený priemyselný park.

Úrad na ochranu detí pred účinkami olova a ich liečbu v provincii Jün-nan uskutočnil vlani prieskum medzi náhodne vybranými deťmi. Riaditeľ úradu však odmietol odpovedať na ďalšie otázky a takisto uviesť, ako zistené čísla prekračovali normy. Odmietol sa vyjadriť aj k najnovšiemu, tretiemu prípadu otravy olovom.

Začiatkom mesiaca malo pozitívne testy na otravu olovom vyše 1300 detí v centrálnej provincii Chu-nan a najmenej 615 detí v severočínskej provincii Šan-si. Tieto prvé dva prípady sa spájajú s továrňami na spracovanie kovov v blízkosti domovov a škôl. Obe továrne úrady zatvorili.

Olovo je toxický kov, ktorý môže preniknúť do vzduchu a vodných zdrojov. Môže poškodiť nervovú sústavu a pohlavné orgány, zapríčiniť vysoký krvný tlak a stratu pamäti. Najrizikovejšou skupinou sú deti do veku šiestich rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu