Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Novinára, ktorý hodil topánky do Busha, prepustia predčasne

Irácky novinár Muntadar az-Zajdí
Irácky novinár Muntadar az-Zajdí

BAGDAD - Irackému novinárovi Muntadarovi az-Zajdímu, ktorého odsúdili za hodenie topánok do bývalého amerického prezidenta Georgea W. Busha, skrátia trest o ďalšie tri mesiace a prepustia ho už v septembri.

V sobotu to v Bagdade oznámil jeho obhajca Karím al-Šuďžajrí. Novinár, ktorý sa po svojom "topánkovom útoku" stal na Blízkom východe oslavovaným hrdinom, prepustia podľa al-Šuďžajrího 16. septembra. Oficiálne miesta zatiaľ tieto informácie nepotvrdili.

Az-Zajdímu v apríli po odvolaní zmiernili trest z troch na jeden rok odňatia slobody. Tridsaťročného televízneho reportéra usvedčili 12. marca z fyzického útoku na Busha, ktorý v decembri ešte ako prezident USA pricestoval na rozlúčkovú návštevu do Bagdadu. Tento pôvodný rozsudok vyvolal kritiku zo strany médií a viacerých irackých politikov, ktorí ho považovali za neprimeraný. Medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc ho vtedy označila za "trochu cynický v krajine, kde toľko páchateľov útokov na novinárov zostáva nepotrestaných".

Az-Zajdí, ktorý pracoval pre televíznu stanicu al-Baghdádíja so sídlom v Káhire, 14. decembra na tlačovej konferencii v Bagdade hodil do Busha dve topánky a zakričal: "Toto je bozk na rozlúčku, ty pes!". Úder podrážkou patrí v arabskej kultúre medzi najhrubšie urážky. Bush sa pred topánkami uhol a neutrpel žiadne zranenie. Ako neskôr vyhlásil, pri útoku sa necítil byť "ani trochu ohrozený".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu