Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarské MZV: Slovensko porušilo Sólyomove práva

László Sólyom na moste medzi Komárnom a Komáromom
László Sólyom na moste medzi Komárnom a Komáromom

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Balázs si predvolal slovenského veľvyslanca Petra Weissa. Budapešti sa nepozdáva zdôvodnenie, prečo Sólyoma nepustili do Komárna.

Na stretnutí veľvyslancovi okrem iného vyjadril svoj hlboký písomný aj ústny nesúhlas s nedávnym incidentom. Podľa Balázsa je nepustenie maďarského prezidenta na Slovensko bezprecedentné a neakceptovateľné. Maďarská diplomacia teraz čaká na vysvetlenie celého incidentu zo strany slovenskej vlády.

Oficiálne zdôvodnenie, prečo ficova vláda odoprela vstup sa Balázsovi nepozdáva. Slovensko sa odvolávalo na direktívy Európskeho parlamentu a Európskej rady hovoriace o bránení cezhraničného pohybu nebezpečným osobám. Tie sú však podľa Balázsa namierené na odvrátenie bezpečnostných rizík a nie na to, aby sa prostredníctvom nich bránilo vysokým predstaviteľom cudzích štátov v pohybe. Obmedzenia je navyše možné uplatňovať len v zvláštnych prípadoch a za splnenia prísnych podmienok, čo slovenskí predstavitelia ignorovali, tvrdí minister. Ako dodal, Slovensko tak postupovalo protiprávne. Podľa Balázsovho rezortu Bratislava okrem týchto pravidiel porušila aj právo na slobodu vyjadrovania, keď Sólyomovi nedovolila vystúpiť s verejným prejavom v Komárne.

Maďarsko vo štvrtok vyšle do Bratislavy predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí Józsefa Czukora. Samotný Balázs by mal o probléme rokovať so svojím slovenským partnerom Miroslavom Lajčákom až v nedeľu počas medzinárodnej konferencie v slovinskom Blede. Maďarská diplomacia len niekoľko hodín po incidente o situácii informovala aj švédske predsedníctvo Európskej únie. To však zatiaľ nevidí dôvod, aby sa celou záležitosťou zaoberalo a očakáva, že spor si obe krajiny, Slovensko a Maďarsko, vyriešia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu