Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na Malorke vybuchla tretia bomba!

Miesto bombového útoku Zobraziť galériu (5)
Miesto bombového útoku (Zdroj: SITA)

PALMA DE MAJORCA - Na španielskom ostrove Malorka vybuchli tri bomby. Stalo sa tak po varovaní separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA). Podľa španielskych úradov sa prvá explózia odohrala v dámskych toaletách pobrežnej reštaurácie La Rigoletta v meste Palma de Majorca.

Nakoľko bolo výbušné zariadenie príliš malé, nikto pri výbuchu neutrpel zranenia, informovali úrady. Všetkých ľudí z budovy evakuovali a polícia pred samotným výbuchom uzavrela celé okolie. K dvom ďalším výbuchom došlo v neďalekej reštaurácii a na námestí. Takisto ani tieto výbuchy nikoho nezranili.

Úrady o druhom výbuchu neposkytli žiadne informácie, avšak podľa španielskych médií išlo o kontrolovaný výbuch, ktorý vykonala polícia, uviedla britská vysielacia spoločnosť BBC. Laura Pennová, ktorá pracuje pre malorské rádio Luna, pre BBC povedala, že "krátko po výbuchu bolo vo vzdialenosti 500 metrov od prvej bomby objavené malé výbušné zariadenie", ktoré odpálila polícia.

Úrady neskôr potvrdili, že v obchodnom centre na námestí Plaza Mayor vybuchla aj tretia bomba. "Bola to však malá bomba, ešte slabšia ako prvé dve," vyhlásil hovorca malorskej vlády, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Podľa internetovej stránky španielskeho denníka El Mundo prvému výbuchu predchádzal telefonát v mene ETA.

Denník El Pais tvrdí, že varovania pred výbuchmi dostala taxislužba operujúca v baskickom regiónu. Militanti údajne doslova uviedli, že nastražili niekoľko bômb v reštauráciách v letovisku Palma de Majorca, ktoré je medzi turistami veľmi populárne.

Organizácia ETA vydala len niekoľko hodín pred incidentmi vyhlásenie, v ktorom prijala zodpovednosť za rôzne útoky vrátane tých, pri ktorých prišli o život dvaja dôstojníci civilnej obrany a policajný vyšetrovateľ. Separatisti sa prihlásili k bombovému útoku z 19. júna, pri ktorom v baskickom meste Arrigorriaga prišiel o život 49-ročný policajný inšpektor Eduardo Puelles Garcia, ako aj k bombovému útoku z 30. júla na kasárne polície na stredomorskom ostrove Malorka, ktorý si vyžiadal životy dvoch príslušníkov polovojenskej polície civilnej gardy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu