Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

V Holandsku dav útočil na čínske veľvyslanectvo!

(Zdroj: SITA)

HAAG - Holandská polícia v pondelok zatkla 142 demonštrantov, ktorí hádzali kamene na budovu čínskeho veľvyslanectva v Haagu v súvislosti s etnickými nepokojmi v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Informovali o tom holandské úrady, ktoré nezverejnili národnosť zadržaných osôb. Na demonštrácii sa zúčastnilo okolo 200 ľudí. Podľa policajnej hovorkyne Chantal Margesovej účastníci protestovali proti politike Číny v Sin-ťiangu, kde pri najnovšej vlne násilia zahynulo najmenej 156 ľudí.

Člen podpornej organizácie holandských Ujgurov Gheyretjan Rozi tvrdí, že zhromaždenie bolo pokojné až do chvíle, keď si demonštranti všimli, ako ich niekto z veľvyslanectva fotografuje. "Niektorí z Ujgurov sa rozhnevali, nemohli sme ich ovládnuť," uviedol v telefonickom rozhovore pre tlačovú agentúru Associated Press z haagskej policajnej stanice. Vyjadrenie čínskeho veľvyslanectva sa agentúre nepodarilo získať. Jeho internetová stránka informuje, že konzulárne oddelenie bude v utorok zatvorené "z bezpečnostných dôvodov".

Televízne zábery z pondelkového protestu zachytili, ako sa demonštranti štverajú na plot pred veľvyslanectvom a hádžu kamene do okien. Skupinka mužov tiež spálila čínsku vlajku. Po incidente nehlásili žiadne zranenia.

Čínske štátne médiá v utorok ráno miestneho času informovali, že nepokoje v Sin-ťiangu si vyžiadali 156 obetí. Oficiálna tlačová agentúra Sin-chua v krátkej správe neuviedla žiadne podrobnosti. Násilie v etnicky zmiešanom regióne si tiež vyžiadalo najmenej 828 zranených.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu