Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

USA by privítali v Afganistane slovenské bojové jednotky

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spojené štáty by privítali vyslanie bojových jednotiek zo Slovenska do Afganistanu. V rozhovore pre denník Pravda to povedal americký chargé d'affaires na Slovensku Keith Eddins.

V súčasnosti má Slovensko v Afganistane v misii NATO približne 230 vojakov, najmä ženistov a strážne jednotky, ich počet sa po nedávnom rozhodnutí parlamentu ešte mierne zvýši.

"Každého spojenca vyzývame, aby sa zapojil ešte viac," povedal americký diplomat. "Máte šikovných príslušníkov týchto špeciálnych síl. Ak by sa Slovensko rozhodlo vyslať ich do Afganistanu, potrebujú zhruba šesť mesiacov, aby sa náležite pripravili na terén, na ďalšie podmienky v krajine, aby sa zžili s vybavením, ktoré NATO používa počas akcií proti povstalcom," dodal.

V Afganistane má Slovensko najviac vojakov zo všetkých misií, do bojových operácií sa však Slováci nezapájajú. Pôvodne slovenskí vojaci v Afganistane pôsobili predovšetkým ako ženisti, v uplynulých rokoch prebrali aj stráženie niektorých objektov. Česko má bojové jednotky v krajine už dlhší čas.

Afganistan stále čelí stupňujúcim sa útokom členov fundamentalistického hnutia Taliban a príslušníkov teroristickej siete al-Káida. Spojené štáty výrazne navyšujú v krajine počet svojich vojakov a vo štvrtok spustili proti Talibancom v provincii Hílmand na juhu krajiny doposiaľ najväčšiu operáciu od pádu talibanského režimu v roku 2001.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu