Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUALIZOVANÉ Záplavy na Morave majú desiatu obeť!

Záplavy v Čechách.
Záplavy v Čechách.

OSTRAVA – Záplavy na severnej a strednej Morave si už vyžiadali desiatu obeť. Poslednou z nich je muž, ktorého našli neďaleko riečky Grasmanky v Novom Jičíne. Pravdepodobne ide o bezdomovca, ktorý sa utopil. Najviac obetí je z Novojičínska, kde záplavy vzali život ôsmim ľuďom.

Český premiér Jan Fischer už pre vážnosť situácie zvolal na 11:00 mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu. Fischer sa už zišiel s ministrom vnútra Martinom Pecinom a ministrom poľnohospodárstva Jakubom Šebestom, aby posúdili aktuálnu situáciu.

Na najhoršie postihnutých miestach živel vyčíňal viac než pri rozsiahlych záplavách v roku 1997. V stredu večer a v noci sa oblasťou prehnali silné búrky. Evakuácie z postihnutých oblastí pokračujú, a preto sa nedá vylúčiť, že počet obetí ešte stúpne.

"Situácia v Moravskosliezskom kraji sa postupne upokojuje," uviedol hovorca hasičov Petr Kůdela. Keď voda ustúpi, nastanú však podľa neho problémy s infraštruktúrou. Dvetisíc ľudí ostalo bez plynu, distribuovať sa bude musieť aj pitná voda. Cesty sú však zatopené, viaceré vlakové trate na Morave sú mimo prevádzky, podmáčané alebo podomleté. České dráhy dokonca vyzvali obyvateľov, aby cestu na Moravu zvážili.

Meteorologické radary síce neukazujú, že by v niektorej časti Českej republiky silno pršalo, to sa ale môže zmeniť. "Počas štvrtka sa budú predovšetkým na Morava a v Sliezsku miestami vytvárať búrky, ktoré môžu ojedinele sprevádzať prívalové zrážky okolo 40 mm za hodinu," uviedol Český hydrometeorologický ústav.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu