Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vraždu Kurda si mal objednať Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád

VIEDEŇ - Rakúska polícia preskúma podozrenia, na základe ktorých sa mal iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád podieľať na vražde kurdského opozičného lídra, ktorého zabili vo Viedni v roku 1989. V sobotu o tom informoval minister zahraničných vecí Michael Spindelegger.

Podozrenia o Ahmadínedžádovej účasti na zabití Kurda vzniesol vo štvrtok poslanec za Zelených Peter Pilz a polícia sa podľa šéfa rakúskej diplomacie bude týmito obvineniami zaoberať. Pilz ešte vo štvrtok poskytol médiám výpoveď nemeckého pašeráka zbraní, ktorý tvrdí, že v roku 1989 predal isté množstvo munície aj Ahmadínedžádovi.

Urobiť tak mal krátko pred vraždou Abdula Rahmana Gassemloua. Lídra Demokratickej strany Kurdistanu, iránskej opozičnej strany postavenej v Teheráne mimo zákona, zavraždilo 13. júla 1989 ozbrojené komando, ktorého členov sa nikdy nepodarilo dolapiť.

Nemcova výpoveď pochádza z roku 2006, kedy si v talianskom Terste odpykával trest odňatia slobody za pašovanie zbraní. Z jeho výpovede pred vyšetrovateľmi z talianskeho úradu na boj proti mafii vyplýva, že zástupcom iránskeho režimu odovzdal na stretnutí v sídle ich viedenskej ambasády pol tucta ľahkých zbraní.

Na schôdzke sa mali zúčastniť traja Iránci vrátane "istého Mohameda, ktorý sa stal neskôr prezidentom Iránskej republiky," citoval Nemcove slová rakúsky poslanec Pilz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu