Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Maďarsku protestovali radikáli, chcú štrajk

BUDAPEŠŤ - Okolo 1500 ľudí pochodovalo v nedeľu večer centrom Budapešti smerom na Námestie Lajosa Kossutha, kde sa nachádza budova parlamentu, žiadajúc vyhlásenie predčasných parlamentných volieb. Demonštrácia, ktorú zorganizovalo Fórum pre občiansku jednotu, sa začala na budapeštianskom Námestí hrdinov.

Už tam sa zišlo mnoho protestujúcich ľudí, pričom niektorí z nich niesli vlajky radikálneho nacionalistického Hnutia za lepšie Maďarsko - Jobbik, ako aj transparenty maďarskej radikálnej pravice. Informoval o tom korešpondent tlačovej agentúry MTI.

Budova parlamentu a námestie pred ňou obkolesili príslušníci polície. Tamás Fricz, hovorca fóra, na námestí pred parlamentom uviedol, že hlavné opozičné strany Fidesz a Jobbik sa po úspechu v minulotýždňových voľbách do Európskeho parlamentu musia zjednotiť. Mali by byť pre to vyhlásené predčasné parlamentné voľby, dodáva Fricz. László Csizmadia, predseda Združenia Vlastenci pre ekonómiu a verejné blaho, ešte v ten istý deň vyhlásil, že parlament sa nerozpustí sám, preto vyhlásia celonárodný štrajk a budú vyzývať na občiansku neposlušnosť. Fidesz sa však k týmto iniciatívam nehlási.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu