Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bývalej hovorkyni hrozí sedem rokov za mrežami

Florence Hartmannová
Florence Hartmannová (Zdroj: SITA)

HAAG - Bývalá hovorkyňa Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v pondelok predstúpi pred súd, ktorý dlhé roky reprezentovala. Florence Hartmannová tentoraz nezasadne do svojej kancelárie, ale na lavicu obžalovaných. Za zverejnenie tajných informácií jej hrozí až sedem rokov za mrežami.

Štyridsaťšesťročná Francúzska je obvinená z vedomého odhalenia dôverných faktov, ktorých sa mala dopustiť v roku 2007, keď napísala knihu o práci v ICTY. Jej právnik Guenael Mettraux však tvrdí, že rovnaké informácie súd už predtým zverejnil na svojej verejnej internetovej stránke. "Tribunál sa sám odvolával na tieto dôverné informácie prostredníctvom viacerých verejných rozhodnutí," povedal pre agentúru AFP.

Hartmannová v 90. rokoch pracovala ako reportérka francúzskeho denníka Le Monde, kde pokrývala konflikt na Balkáne. V roku 2000 si ju potom za svoju hovorkyňu vybrala vtedajšia vrchná prokurátorka ICTY Carla Del Ponteová a vo funkcii pôsobila až do roku 2006. Po odchode z haagskeho súdu vydala knihu Mier a trest: Tajné vojny politiky a medzinárodného práva. Viaceré články o práci tribunálu jej vyšli aj v časopise Paris Match.

Z Hartmannovej informácií napríklad vyplýva, že západné krajiny na čele s USA a Francúzskom v skutočnosti nemali záujem na dolapení najväčších juhoslovanských zločincov. Novinárka naznačuje, že medzi bývalým francúzskym prezidentom Jacquesom Chiracom a bosnianskosrbským veliteľom Ratkom Mladičom existovala tajná dohoda.

Chirac mal údajne Mladičovi ponúknuť slobodu výmenou za prepustenie dvoch francúzskych pilotov zostrelených nad územím Bosny a podobné spojenectvo mal s bosnianskosrbským generálom uzavrieť aj americký vyjednávač Richard Holbrooke. Podľa agentúry AFP by ju však mali súdiť za publikovanie špecifických faktov súvisiacich s masakrou v bosnianskej Srebrenici z roku 1995, počas ktorej prišlo o život asi osemtisíc tamojších obyvateľov. Bývalej hovorkyni ICTY v prípade usvedčenia hrozí až sedemročný trest odňatia slobody alebo pokuta 100 tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu