Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Čiernej Hore zadržali vojnového zločina Vlastimira Djordjeviča

Exgenerál srbskej polície Vlastimir Djordjevič
Exgenerál srbskej polície Vlastimir Djordjevič (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Bývalého generála srbskej polície Vlastimira Djordjeviča, ktorý figuroval na zozname hľadaných osôb v súvislosti s vojnovými zločinmi v provincii Kosovo z obdobia rokov 1998-1999, zatkli pri spoločnej akcii čiernohorských a srbských bezpečnostných zložiek na území Čiernej Hory.

Informovala o tom dnes belehradská rozhlasová stanica B-92 s odvolaním sa na Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) so sídlom v Haagu a čiernohorský rezort vnútra. Zadržaný bol v spomínanom období vrchným veliteľom srbskej polície, od roku 2001 bol na úteku. Ako telefonicky informoval predstaviteľ prokuratúry Anton Nikiforov, proces Djordjevičovej prepravy do Haagu je v plnom prúde.

Spravodlivosti a vydaniu Medzinárodnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) už po zatknutí bývalého srbského policajného veliteľa Vlastimila Djordjeviča, unikajú len štyria Srbi obvinení z vojnových zločinov. Okrem Ratka Mladiča a Radovana Karadžiča, ktorých vydanie hatí snahy Srbska začleniť sa do EÚ, sú to ešte Goran Hadžič a Stojan Zupljanin, bývalí poprední predstavitelia Srbov v Chorvátsku a v Bosne a Hercegovine.

ICTY najviac záleží na dolapení Mladiča, bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády, ktorého chytením únia podmieňuje rozbehnutie ďalších rokovaní o prípadnom členstve Srbska. Belehrad tvrdí, že sa ho pokúša chytiť, no od roku 2005 nevie, kde sa nachádza.

Karadžič, bývalý politický vodca bosnianskych Srbov, by sa mal podľa niektorých informácií nachádzať v srbskej časti Bosny a Hercegoviny, prípadne v odľahlej časti Čiernej Hory, kde strávil svoje detstvo. Aj v jeho prípade srbskí predstavitelia tvrdia, že sa zo všetkých síl snažia o jeho dolapenie, no nedarí sa im.

Hadžič by sa mal podľa informácií srbských médií skrývať stále v Srbsku, Zupljanin v srbskej časti Bosny a Hercegoviny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu