Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Vodca Indiánov sa ukryl na veľvyslanectve

Alberto Pizango
Alberto Pizango (Zdroj: SITA)

LIMA - Vodca indiánskeho povstania Alberto Pizango sa ukryl na nikaragujskom veľvyslanectve. Informoval o tom v pondelok peruánsky premiér Yehude Simon. Pizango je na úteku pred políciou a vládnymi vojskami po tom, čo naňho vláda vydala zatykač za prípravu vzbury.

Pizango vedie odpor svojho kmeňa z Amazonského pralesa proti prenikaniu ťažobných spoločností do provincie Utcubamba, kde zaberajú stále ďalšie a ďalšie územia a klčujú prales, ktorý je prirodzeným domovom Indiánov. V piatok a v sobotu si zrážky medzi Indiánmi a políciou vyžiadali 36 obetí, z toho väčšinu na strane Indiánov.

Podľa indiánskeho náčelníka Servandu Puertu zaútočili na jeho ľudí policajné oddiely z vrtuľníkov streľbou a slzným plynom. Zabili 25 Indiánov vrátane troch detí. Ďalších 50 pôvodných obyvateľov pralesa bolo zranených, z toho 14 vážne. Polícia hlásila na svojej strane jedenásť obetí. Podľa Josého Sancheza Farfana, policajného riaditeľa provincie Utcubamba, začali ako prví strieľať Indiáni.

Tí to však popierajú a hovoria, že boli neozbrojení. Zrážky sa začali po tom, ako polícia dostala nariadenie skoncovať s blokádou hlavnej prístupovej cesty do oblasti známej ako Diabolský oblúk, v ktorej má prebiehať výskum ťažobných spoločností. Na blokáde sa zúčastnilo asi 5000 Indiánov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu