Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Špionáž americkej dvojice je smiešnou historkou, oznámil Castro

Fidel Castro
Fidel Castro (Zdroj: SITA)

HAVANA - Bývalý kubánsky líder Fidel Castro označil správy o takmer tridsať rokov trvajúcej špionáži americkej manželskej dvojice v prospech Havany za "smiešnu historku".

Castro však priamo nevyvrátil podozrenia, na základe ktorých nakoniec bývalého zamestnanca ministerstva zahraničných vecí spolu s jeho ženou vo štvrtok obvinili a zadržali. Celá akcia sa uskutočnila v rámci operácie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa 82-ročného revolucionára by si však obaja zadržaní namiesto obvinení a zatknutia zaslúžili veľkú úctu a pochvalu za svoje konanie.

"Konfrontácia so Spojenými štátmi je ideologického charakteru a nemá nič spoločné s bezpečnosťou ich krajiny," napísal Castro v článku uverejnenom na internete. "Oni počúvali iba hlas svojho svedomia v rámci snahy ochrániť životy Kubáncov čeliacim teroristickým útokom. Podľa môjho úsudku si zaslúžia rešpekt a úctu celého sveta," uviedol.

Ako na záver dodal, je zaujímavé, že informácie o ich údajnej špionáži v prospech Kuby uzreli svetlo sveta iba niekoľko hodín po "porážke americkej diplomacie" na stretnutí lídrov Organizácie amerických štátov v Hondurase. Tí sa aj napriek výhradám Washingtonu v stredu nakoniec rozhodli po 47 rokoch prijať Havanu späť do štruktúr organizácie. Sedemdesiatdvaročný Walter Myers a jeho o rok mladšia manželka Gwendolyn sú obvinení z ilegálnej špionáže v prospech Kuby a zo sprenevery.

Americký agent vystupujúci ako kubánsky špión oboch manželov presvedčil, aby mu poskytli informácie o ich aktivitách. Myers začal pracovať pre americké ministerstvo zahraničných vecí v roku 1977 ako inštruktor v Inštitúte pre zahraničné služby, kde získal prístup aj k informáciám klasifikovaným ako "prísne tajné". Do dôchodku odišiel o 30 rokov neskôr.

Podľa vyšetrovateľov mal ešte rok predtým používať svoj počítač na prehliadanie asi 200 citlivých dokumentov súvisiacich s Kubou. Myersa Havana prvýkrát kontaktovala už v roku 1978. Manželia sa dokonca mali osobne stretnúť aj s Fidelom Castrom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu