Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Castro: USA chcú mať z Kubáncov opäť otrokov!

Fidel Castro
Fidel Castro

HAVANA - Bývalý kubánsky prezident a vodca revolúcie spred päťdesiatich rokov Fidel Castro v piatok vyhlásil, že Spojené štáty na čele s prezidentom Barackom Obamom svojim konaním sledujú cieľ, ktorým je opätovne urobiť z Kuby svojho otroka.

Osemdesiatdvaročný revolucionár, ktorý minulý rok odovzdal vládu do rúk svojho mladšieho brata Raúla, sa aj napriek zdanlivému diplomatickému odmäku a uvoľnení niektorých obmedzení zo strany Washingtonu smerom k Havane naďalej negatívne vyjadruje na adresu USA. Fidel tak zároveň nadviazal na slová svojho brata spred dvoch dní.

"Dnes, tu stoja pripravení odpustiť nám, ako keby sme my teraz mali vrátiť do ohrady ako otroci, ktorí ochutnali slobodu a znova sa navrátia do okov a pod bič," vyhlásil Fidel, ktorého slová citovali tamojšie médiá. "Protivník sa nesmie nechať oklamať zdaním, že Kuba sa vzdá," dodala 82-ročná ikona ostrova slobody!, ktorej sa nepáči ani štvrtkové stanovisko Bieleho domu a opätovné zaradenie Kuby medzi najväčších sponzorov terorizmu na svete spolu s Iránom, Sýriou a Sudánom.

Kubánsky prezident Raúl Castro v stredu vyhlásil, že jeho krajina necíti potrebu robiť ústretové gesta smerom k Spojeným štátom v záujme lepších vzťahov s Washingtonom. Reagoval tak na výzvy administratívy Baracka Obamu, ktorý v uplynulých týždňoch uvoľnil niektoré obmedzenia voči kubánskym občanom. Obama v apríli nariadil svojim ministrom zahraničných vecí, financií a hospodárstva "vykonať všetky potrebné kroky k odstráneniu prekážok, ktoré zabraňujú jednotlivcom navštevovať svojich rodinných príslušníkov na Kube a posielať im finančné prostriedky".

Podľa Bieleho domu majú tieto opatrenia "podporiť túžbu Kubáncov po základných ľudských právach a možnosti slobodne si určovať svoju budúcnosť". Podľa nových pravidiel budú môcť Kubánci žijúci v USA posielať svojim príbuzným na Kubu neobmedzené množstvo finančných prostriedkov. Rovnako neobmedzené by malo byť po novom aj cestovanie na Kubu. Obama si od týchto krokov sľubuje, že pomôžu rozvoju slobody na komunistickom ostrove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu