Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za vypuknutie 2. svetovej vojny môže Poľsko, tvrdí historik

(Zdroj: Jupiterimages)

MOSKVA - Na stránke ruského ministerstva vnútra sa vo štvrtok objavil článok historika Sergeja Kovaljeva, podľa ktorého je za vypuknutie druhej svetovej vojny zodpovedné Poľsko.

Kovaljev ako jeden zo šéfov odboru zaoberajúceho sa históriou v rámci rezortu vnútra totiž tvrdí, že požiadavky Nemecka voči Poľsku boli v roku 1939 primerané a mali byť preto splnené. Reakcia Varšavy nedala na seba dlho čakať a poľské ministerstvo zahraničných vecí si okamžite predvolalo ruského veľvyslanca.

Ten však uviedol, že aj napriek umiestneniu príspevku na stránke ministerstva, jeho obsah v žiadnom prípade neodráža oficiálny postoj Moskvy v tejto záležitosti. Rusi následne článok odstránili. Kovaljevovo vyjadrenie sa dáva do súvislosti s májovým nariadením ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva vytvoriť komisiu s cieľom bojovať proti falzifikácii histórie v neprospech Moskvy.

Ako napísal Kovaljev, "každý, kto sa objektívne zaoberá históriou druhej svetovej vojny, vie, že sa začala pre odmietnutie Poľska splniť požiadavky Nemecka". Podľa jeho názoru boli požiadavky nacistov v roku 1939 "celkom rozumné" a sledovali nimi svoj cieľ obsadiť prístavné mesto Gdansk a vybudovať komunikácie pre spojenie s východným Pruskom.

"Je len ťažko možné spochybniť, že tieto ich požiadavky nemali rozumný základ," dodáva vo svojom článku Kovaljev. Ruský prezident Dmitrij Medvedev v máji v nariadil vytvorenie komisie, ktorá sa má zaoberať historickými falzifikáciami. Úlohou komisie má byť zostavenie a analyzovanie informácií o falšovaní historických faktov a udalostí, ktoré majú údajne znížiť medzinárodnú prestíž Ruska.

Moskva v minulosti kritizovala najmä postsovietske a pobaltské krajiny za ich návrhy opätovne prešetriť udalosti druhej svetovej vojny a zločiny komunizmu. Medvedev už začiatkom mája vyjadril pobúrenie zo "zákerných a agresívnych snáh" o vrhnutie tieňa pochybností na "hrdinské činy ruského národa" počas vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu