Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Americký protiraketový štít bude neúčinný, tvrdia vedci

PRAHA - Odborníci z Ruska a Spojených štátov amerických sa domnievajú, že protiraketový štít, ktorý by mali USA vybudovať na území Českej republiky a Poľska, by bol v prípade napadnutia iránskymi strelami neúčinný.

S odkazom na spoločnú analýzu amerických a ruských vedcov o tom informoval denník Washington Post. Rozmiestnenie amerického protiraketového štítu vo východnej Európe by neprinieslo spoľahlivú obranu pred prípadným iránskym útokom, uvádza sa v správe.

Tento systém "nezaistí dôveryhodnú ochranu" pred útokom Iránu, aj keď je práve pre takú možnosť určený. Za takýchto podmienok by Spojené štáty mali vážne preskúmať technické parametre predpokladaných kapacít protiraketového systému, uvádzajú experti. Podľa nich by Irán, ktorý popiera, že by mal jadrový vojenský program, mohol v najbližších rokoch skonštruovať jadrovú zbraň a do ôsmich rokov by vraj mohol mať jadrovú hlavicu, ktorou by bol schopný vyzbrojiť svoju balistickú raketu.

Ak by Irán skutočne raketu vyrobil, protiraketový štít by ju aj tak nezachytiť. Protiraketová obrana by mohla byť oklamaná hlavicami, ktoré slúžia iba ako návnada, a ďalšími jednoduchými prostriedkami, dodávajú experti. Podľa ich názoru by tiež štít mohol byť ľahko využitý proti Rusku, ktoré sa z tohto dôvodu údajne obáva o svoju bezpečnosť. Pentagon však namieta, že vzhľadom na obrovský ruský arzenál, by protiraketový štít na takýto účel nebolo možné použiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu