Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rómovia na členov Robotníckej strany: Kde máte montérky?

PRAHA - Príslušníci českej krajne pravicovej Robotníckej strany, ktorá stála v posledných mesiacoch za viacerými protirómskymi incidentmi, si dali v sobotu zraz v obci Bílina na severozápade Čiech. Ako strana tvrdí na svojej internetovej stránke, musela "na základe opakovaných žiadostí miestnych občanov" na miesto vyslať takzvané Obranné zbory.

Neďaleko miesta stretnutia členov a sympatizantov Robotníckej strany sa podľa reportérky denníka MF Dnes zhromaždila asi stovka miestnych Rómov. "Kde máte montérky?" kričali na vyholených stúpencov krajnej pravice, čím narážali na názov ich strany. Oba hlúčiky od seba oddeľovala poriadková polícia.

Robotnícka strana, napriek tomu, že sa verejne hovorí o jej napojení na neonacistickú scénu, je v Čechách stále normálne zaregistrovaná ministerstvom vnútra. O jej zrušenie sa neúspešne snažil predchádzajúci minister vnútra Ivan Langer, v jeho snahe chce pokračovať aj jeho nástupca Martin Pecina. Langerov podnet na zrušenie Robotníckej strany v marci odmietol brnenský súd s odôvodnením, že vláda nepredložila dostatok dôkazov o rozpore činnosti strany so zákonom.

Predseda Robotníckej strany Tomáš Vandas rečnil minulý rok na neonacistickom zjazde v nemeckom Altenburgu na pódiu, ktorého pozadie tvorili obrázky vojakov nacistickej Tretej ríše. Vandas v rozhovore pre internetový server iDnes.cz vyhlásil, že si zo snáh vlády zakázať jeho stranu ťažkú hlavu nerobí. Ak Robotnícku stranu zakážu, ľudia, čo stoja za ňou podľa neho hneď založia inú stranu a budú s ňou kandidovať do Európskeho parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu