Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česká vláda chce zrušiť extrémistickú Robotnícku stranu

Ivan Langer
Ivan Langer

PRAHA – Česká vláda požiada Najvyšší správny súd o rozpustenie krajne pravicovej Robotníckej strany (DS). Vyhovela tak žiadosti ministra Ivana Langera (ODS), ktorý stranu označil za extrémistickú. DS spájajú aj s ďalšími ultrapravicovými zoskupeniami. Na ich akciách sa zúčastňujú aj stúpenci neonacistického Národného odporu alebo Autonómnych nacionalistov.

Rozhodnutie kabinetu potvrdila ministerka pre menšiny a ľudské práva Džamila Stehlíková (SZ). Premiér Mirek Topolánek (ODS) bol rozhodnutý podporiť návrh na zrušenie DS už pred týždňom. Vtedy reagoval na bitku medzi pravicovými extrémistami a políciou, ku ktorej došlo 17. novembra v Litvínove.

"Také excesy, ktoré sa stali v Litvínove, je treba postihovať veľmi tvrdo," vyhlásil vtedy. Podľa Langera nie je možné, aby sa pod pláštikom slobodnej súťaže politických strán a hnutí skrývala činnosť, ktorá je nezlúčiteľná s fungovaním demokratického právneho štátu. Poukázal pritom na vyhlásenie strany zo 17. októbra, v ktorom DS "vyhlasuje nulovú toleranciu k ponovembrovému politickému systému, po ktorého odstránení volá už dlhší čas".

Predseda DS Tomáš Vandas už skôr uviedol, že ide o "absolútne nezmyselné rozhodnutie", ktoré nemá žiadne právne opodstatnenie. Tvrdí, že DS nikdy neporušila žiadnym spôsobom zákony a že ide o snahu zastrašiť opozičnú politickú stranu.

V nedávnych krajských voľbách stranu podľa neho volilo takmer 29.000 ľudí. Ministerstvo vnútra samotné politickú stranu rozpustiť nemôže. Môže ale dať podnet vláde, ktorá potom zrušenie strany prípadne navrhne Najvyššiemu správnemu súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu