Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Bojové lode zabránili útoku pirátov!

SYDNEY, BRUSEL - Austrálske bojové lode zabránili v Adenskom zálive útoku pirátov na dve obchodné plavidlá. O úspešnej pondelkovej akcii v nebezpečných vodách pri Jemene informovali zdroje z austrálskeho ministerstva obrany. Incident sa odohral v medzinárodných vodách približne 170 kilometrov južne od Jemenu.

Členovia posádky z MV Dubaj Princess vysielali núdzové signály už v noci z nedele na pondelok. Hlásili útok pirátov, ktorí ich ostreľovali granátmi a chceli sa dostať na palubu. Austrálske lode signál zachytili a priplavili sa na pomoc. Podľa správy ministerstva obrany zachránili aj inú obchodnú loď, ktorú medzičasom piráti tiež prepadli.

Útočníci utiekli okamžite po príchode bojových plavidiel. Pri incidente sa nikto nezranil. Adenský záliv je v oblasti námornej dopravy jednou z najdôležitejších obchodných tepien. Európu a Áziu spája s Červeným morom a Indickým oceánom. Vďaka premávke minimálne 20 000 lodí za rok je záliv jedným z najvychytenejších pirátskych teritórií.

Európska únia by podľa niektorých politikov mala rozšíriť námornú protipirátsku misiu, ktorej cieľom je ochrániť pobrežné vody Seychelských ostrovov. Dovolenkový raj leží len 1 500 km od somálskeho pobrežia. V pondelok to oznámil nemecký minister obrany Franz Josef Jung, keďže popri súostroví zloženého z viac ako 100 ostrovov došlo v poslednom období k viacerým útokom.

"Ako vidíme, piráti so svojimi aktivitami úspešne expandujú do vôd Indického oceánu, to znamená, že do operácie musíme zahrnúť aj oblasť v okolí Seychelských ostrovov, " uviedol Jung krátko pred schôdzkou s ministrami obrany a zahraničných vecí EÚ. V poslednom čase sa zintenzívnili aktivity somálskych pirátov, ktorým sa na výkupnom za únos lodí darí získavať milióny dolárov.

V Somálsku sa tak pirátstvo stalo najlepšou zárobkovou činnosťou. Podľa analytikov minulý rok piráti uniesli desiatky lodí. Za každú z nich dostali výkupné približne milión amerických dolárov. To znamená, že každý pirát zarobil na úspešnom únose približne 10 000 amerických dolárov. Výkupné v hotovosti im väčšinou majitelia lodí hádžu vo vreciach do mora.

Flotila Európskej únie spolu s námornými jednotkami NATO, USA a iných krajín sústredili svoje jednotky vo vodách Adenského zálivu a pozdĺž somálskeho pobrežia. V týchto miestach sa útoky pirátov vyskytujú najčastejšie. Operácia Európskej únie pod názvom Atlanta je prvá námorná misia, do ktorej sa 27-členná únia zapojila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu