Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Piráti uniesli ďalšie dve lode

MOGADIŠO - Somálski piráti v sobotu v Indickom oceáne uniesli britskú nákladnú loď. Ide o prvý úspešný útok pirátov tento týždeň, informoval predstaviteľ Východoafrického programu námornej pomoci (SAP).

Piráti v meste Harardhere v strednom Somálsku vyhlásili, že od piatku zadržali dve lode. Zatiaľ však nie je jasné, či jednou z nich je loď plávajúca pod vlajkou Veľkej Británie.

"(Piráti) dnes uniesli britskú nákladnú loď v mieste vzdialenom 250 námorných míľ (asi 460 kilometrov) juhozápadne od Seychel," oznámil Andrew Mwangura z SAP. Povedal, že nepozná štátnu príslušnosť príslušníkov posádky, ale podľa jeho vyjadrení by mali byť v poriadku.

Medzitým piráti v Haradhere, jednej z hlavných základní banditov prepadávajúcich lode, vyhlásili, že ich skupina v piatok v večer zadržala jednu loď a v noci na sobotu ďalšiu. "Naši chlapci zadržali dve lode. Jedna z nich preváža vozidlá," povedal pirát, ktorý ako svoje meno uviedol iba Hassan.

"Druhá loď pravdepodobne viezla tovar pre somálskych obchodníkov," uviedol pre tlačovú agentúru AFP. Nevedel podať viac informácií o lodiach a ich posádke, ale jeho kolegovia v Haradhere pod podmienkou anonymity vysvetlili, že jedna z nich je "ukrajinská a plavila sa z Brazílie do Iránu".

Mwangura zatiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil, či britská loď bola jednou z tých, o ktorých hovorili piráti. Poslednýkrát, keď somálski piráti uniesli ukrajinskú loď, išlo o nákladnú loď prevážajúcu 33 tankov sovietskej výroby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu