Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tamilskí tigri priznali porážku

(Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Povstalecké hnutie Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) priznalo svoju porážku v dlhoročnom boji proti srílanskej vláde a rozhodlo sa zložiť zbrane.

Vyplýva to z vyhlásenia jeho predstaviteľa pre medzinárodné vzťahy Selvarasu Pathmanathana, ktoré v nedeľu zverejnila spriaznená internetová stránka Tamilnet. Srílanský prezident Mahinda Rajapaksa vyhlásil víťazstvo nad LTTE už v sobotu, keď armáda prenikla na posledné územie pod kontrolou povstalcov.

"Táto bitka dosiahla svoj trpký koniec," priznáva vo vyhlásení Pathmanathan. "Ostala nám jediná možnosť - odstrániť posledný slabý dôvod nepriateľa pre zabíjanie našich ľudí. Rozhodli sme sa umlčať naše zbrane. Ľutujeme jedine stratené životy a to, že sme nevydržali dlhšie." Takzvaní tigri bojovali za samostatnosť tamilskej menšiny na severe a východe Srí Lanky od 70. rokov. Podľa Pathmanathana "nemôže nikto pochybovať o nebojácnom a nekončiacom zasadzovaní sa LTTE za túto vec". Ako dodáva, tigri teraz nemajú "inú možnosť, ako ďalej žiadať medzinárodné spoločenstvo o záchranu nášho ľudu".

Srílanská armáda v nedeľu vyhlásila, že oslobodila všetkých civilistov zadržiavaných tamilskými povstalcami v bojovej zóne na severovýchode ostrova. Podľa jej hovorcu Udayu Nanayakkaru tiež v ranných hodinách zabili okolo 70 bojovníkov, ktorí sa pokúsili uniknúť na člne z obkľúčenej oblasti. "V skutočnosti boli porazení už pred nejakým časom, porážku však formálne prijali až teraz," uviedol Nanayakkara pre tlačovú agentúru AFP. "Bojovali za Ílam (samostatný štát), ktorý nikdy nemohli získať... Konečne prišli sami na to, že je po všetkom," dodal hovorca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu