Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Srí Lanke zabili za 24 hodín 2 tisíc civilistov

(Zdroj: SITA)

KOLOMBO - Tamilskí povstalci na Srí Lanke v nedeľu vyhlásili, že vládne sily zabili pri ostreľovaní počas 24 hodín viac než 2 tisíc civilistov. Bojovníci zo skupiny Tigri oslobodenia tamilského Ílamu v stanovisku na webovej stránke Tamilnet.com uviedli, že armáda proti malému územiu, ktoré stále kontrolujú, spustila ostrú ofenzívu.

"Za posledných 24 hodín zahynulo viac než 2 tisíc nevinných civilistov," píšu vo vyhlásení. Hovorca srílanskej armády Udaya Nanayakkara tieto tvrdenia poprel s tým, že ide o propagandu.

Srílanská armáda zahnala povstalcov z LTTE do malej oblasti na severovýchode ostrova. Odhaduje sa, že v tejto zóne sa nachádzajú desaťtisíce civilistov, ktorí sa uchýlili do stanov na pobreží Bengálskeho zálivu. V oblasti prebiehajú boje na odvrátenie konečnej porážky tamilských rebelov. Povstalci tvrdia, že armáda zabíja veľký počet civilistov, srílanská vláda naopak obviňuje rebelov, že civilistov používajú ako ľudské štíty a nedovolia im z bojovej oblasti odísť. Novinári a humanitárni pracovníci nemajú do vojnovej zóny povolený prístup, takže tieto tvrdenia sa nedajú nezávisle overiť.

LTTE bojujú za samostatný štát pre tamilskú menšinu na severe a východe Srí Lanky od 70. rokov. V roku 1983 konflikt medzi sinhálskou budhistickou väčšinou a tamilskou hinduistickou menšinou vyústil do občianskej vojny. Tá si do dnešných dní vyžiadala životy už viac ako 70 tisíc ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu