Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Posledné boje na Srí Lanke si vyžiadali 47 ľudských životov

KOLOMBO - Srílanské vládne sily bojovali s etnickými tamilskými separatistami pozdĺž severného frontu v niekoľkých vlnách ozbrojených stretov, ktoré si vyžiadali životy 43 povstalcov a štyroch vojakov, v utorok o tom informovali armádne zdroje.

Ku krviprelievaniu došlo v čase stupňujúceho sa násilia v oblasti, keď vojaci obsadili kľúčové základne tamilských tigrov a mestá, ktoré boli dlho pod kontrolou rebelov.

Boje o kľúčové mesto Mallavi, ktoré leží na dôležitej ceste využívanej povstalcami, sa rozpútali v utorok, uviedol hovorca armády Udaya Nanayakkara. "Prevzali sme kontrolu nad tromi štvrtinami oblasti," povedal. "Ešte nie je vyčistená," dodal. Počas najhoršieho z pondelkových bojov vojaci obsadili šesť bunkrov v oblasti Nachchikuda v regióne Kilinochchi, pričom zabili 26 rebelov, uviedla armáda. Boje si tiež vyžiadali životy dvoch vojakov. Počas bojov v oblastiach Welioya, Mullaittivu a Vavuniya prišlo o život ďalších 17 povstalcov a dvaja vojaci, uvádzajú armádne zdroje. Hovorca povstalcov Rasiah Ilanthirayan počty padlých zatiaľ nekomentoval. Obe strany neustále zveličujú počty zranených z radov nepriateľa a zámerne skresľujú informácie. Nie je však možné overiť správy o bojoch, pretože vláda zamedzila akýkoľvek prístup do tejto oblasti.

Tigri oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE) bojujú za nezávislosť tamilského štátu v severnej a východnej časti Srí Lanky už od roku 1983. Boje sa začali po desiatkach rokov utláčania vládou sinhálskej väčšiny a dodnes si vyžiadali viac ako 70 tisíc obetí. Zhoršili sa v januári po tom, ako Kolombo odstúpilo od šesť rokov trvajúceho prímeria.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu