Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Kanada nevylúčila zavedenie víz pre Čechov

PRAHA - Kanadský premiér Stephen Harper v stredu na návšteve v Prahe nepriamo naznačil, že by jeho krajina mohla opätovne zaviesť vízovú povinnosť pre českých občanov.

Kanada už dlhšie požaduje od českých úradov, aby urobili niečo proti narastajúcemu počtu českých žiadateľov o azyl v Kanade. V posledných mesiacoch podľa servera iDnes.cz odchádzajú do Kanady najmä českí Rómovia, ktorí sa cítia byť doma diskriminovaní.

Kanadský premiér Harper, ktorý je v Prahe na summite EÚ-Kanada, v stredu vízovú povinnosť priamo nespomenul. No na otázku, či zavedenie víz nehrozí, však odvetil, že ak sa situácia nezlepší, Kanada bude musieť nejako reagovať.

Za prvé tri mesiace tohto roku požiadalo o azyl v Kanade 653 českých občanov, čo je výrazný nárast oproti roku 2008, keď za celý rok zaznamenali 861 českých žiadateľov o azyl.

Kanadské veľvyslanectvo nedávno požiadalo českú vládu, aby zasiahla proti skupinám, ktoré odchod Čechov do Kanady sprostredkúvajú. Praha však tvrdí, že tieto skupiny sú napojené na kanadské úrady. Rómom majú radiť, aby v Kanade čo najviac preháňali svoje skúsenosti s rasizmom v ČR.

Kanada už raz - v roku 1997 - zareagovala na zvýšenie počtu českých žiadateľov o azyl zavedením vízovej povinnosti pre ČR. K zrušeniu vízovej povinnosti pristúpila až v roku 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu