Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Indka, ktorá uviazla na bratislavskom letisku, odletela domov

BRATISLAVA - Indka, ktorá pre chýbajúce víza nedobrovoľne strávila na bratislavskom Letisku M. R. Štefánika viac ako týždeň, dnes približne dve hodiny po polnoci odletela do vlasti. Do indického mesta Amritsar odcestovala pravidelnou linkou spoločnosti Air Slovakia, ktorá ju na Slovensko aj dopravila. Informoval o tom obchodný riaditeľ leteckej spoločnosti Robert Sitta.

"Žena odletela domov pravidelnou linkou, odprevádzal ju aj jej syn, ktorý sa dnes vracia do Talianska," povedal Sitta.

Sedemdesiatročná žena pricestovala do slovenskej metropoly minulý víkend. Z Bratislavy mala podľa Sittu pôvodne odletieť do talianskeho Bergama, kde na ňu údajne čakal jej syn. Pre chýbajúce víza však musela zostať v tranzitnej zóne bratislavského letiska. "Problémom bolo, že potrebné víza mala v starom pase, ktorý si zabudla doma," tvrdil Sitta.

Žena mohla tranzitnú zónu opustiť jedine v sprievode pracovníkov letiska, dostala sa však len do bezcolnej zóny s obchodmi a reštauráciami. Stravu a vodu počas nedobrovoľného pobytu na letisku jej zabezpečil dopravca.

Na Slovensko vo štvrtok večer pricestoval aj jej syn. Na talianskom veľvyslanectve v Bratislave sa snažil vybaviť matke víza na vstup do Talianska, teda aj do schengenského priestoru bez hraničných kontrol, ktorého členom je od decembra 2007 i Slovensko. Indka už v domovskej krajine získala predbežné víza, na základe ktorých mala po prílete do Talianska dostať povolenie na pobyt.

Prepravcovi za to, že na palubu zobral cestujúcu bez potrebných dokladov, hrozí údajne pokuta od 3000 (90.378 Sk) do 5000 eur (150.630 Sk), o jej prípadnom udelení rozhodne oddelenie cudzineckej a hraničnej polície. Sitta však upozornil, že k pochybeniu došlo na strane ich partnera na letisku v Indii, ktorý dôsledne neskontroloval doklady. Výdavky na ženin pobyt a prípadnú pokutu preto budú vymáhať od neho.

Prípad Indky nie je ojedinelý, k podobným došlo napríklad aj v susednom Česku. Pred piatimi rokmi uviazla v tranzitnom priestore pražského letiska Ruzyně na týždeň Palestínčanka so štyrmi deťmi, pred nimi tam žil vyše pol roka libanonský Palestínčan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu