Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česku ponúkli 12 miliónov vakcín proti chrípke

PRAHA – Vďaka tomu, že jeden z výrobcov pripravovanej vakcíny proti prasacej chrípke má pobočku na českom území, dostala česká republika ponuku na prednostný nákup vakcíny. Ide o 12 miliónov dávok.

Uviedli to dnešné noviny Mladá fronta Dnes (MfD) s tým, že o ponuke sa už mala česká vláda vyjadriť včera. „Rozhodnutie padlo,“ povedal pre denník český premiér v demisii Miroslav Topolánek s tým, že viac prezradiť nemôže. MfD napísala, že kabinet prerokoval ponuku v takzvanom vyhradenom režime, a ľudia sa tak nedozvedeli, ako sa vláda rozhodla.

Vakcína proti chrípke zatiaľ neexistuje. Jeden z jej výrobcov podľa novín má svoju najmodernejšiu pobočku práve na území Čiech. Ide o americkú firmu Baxter a pobočka je v Konároviciach na Kolínsku. Proti chrípke existujú ale antivirotiká Tamiflu a Relenza. O antivirotiku Tamiflu dnes píše český denník E15.

Podľa neho firma Roche od 30. apríla prestala v Česku distribútorom a lekárňam liek predávať. Všetky skladové zásoby dala k dispozícii štátu. Urobila tak potom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvýšila varovanie na predposledný piaty stupeň šírenia takzvanej novej chrípky A/H1N1.

Jiří Pešina z českého zastúpenia Roche povedal, že rovnaké kroky robí firma aj v iných krajinách, kde Tamiflu distribuuje. V Česku Roche od vypuknutia obáv z pandémie predala odhadom 30 – tisíc balení Tamiflu, uviedol denník E15 s odvolaním sa na Pešinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu