Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nová chrípka potvrdená v 16 krajinách troch kontinentov

PRAHA – Medzi štáty, kde sa vírus objavil, dnes pribudla Južná Kórea a včera Francúzsko, Dánsko a takisto Hongkong, kam priletel chorý Mexičan. Najvážnejšia zostáva situácia v Mexiku nasledovanom USA.

Okrem 16 krajín, kde sa potvrdila nákaza novou chrípkou, pre ktorú vo štvrtok zaviedla Svetová zdravotnícka organizácia WHO oficiálny názov „chrípka A(H1N1)“, sa v ďalších pätnástich štátoch vrátane Slovenska a Česka skúmajú podozrivé prípady.

WHO v piatok oznámila, že prvé dávky účinného očkovania proti novému vírusu budú k dispozícii do pol roka. Bežne používané očkovania zatiaľ podľa WHO ukázali len malú účinnosť proti novej chrípke. Vzorky, ktoré sú pri produkcii vakcíny nevyhnutné, budú údajne pripravené v druhej polovici mája.

Prvý prenos nákazy z človeka na človeka potvrdilo v piatok Nemecko, ktoré oznámilo, že sa vírusom nakazila zdravotná sestra, ktorá sa starala o chorého. Takisto v Británii bol včera po prvý raz dokázaný prenos novej chrípky z človeka na človeka. Muž z Falkirku v Škótsku sa stal desiatou osobou na zemi, u ktorej sa nákaza vírusom A(H1N1) potvrdila, ale prvou, ktorá sa infikovala bez toho, aby navštívila Mexiko.

Zo štátov, kde bola zatiaľ nákaza A(H1N1) potvrdená, je najviac postihnuté Mexiko so 16 potvrdenými úmrtiami. Smrť ďalších 168 ľudí úrady preverujú. Spojené štáty hlásia jedno potvrdené úmrtie a 141 prípadov onemocnenia.

Prezident Barack Obama po piatkovom zasadnutí vlády vyhlásil, že epidémia môže skončiť ako ostatné bežné chrípky, ale že jeho administratíva sa pre istotu pripravuje na najhoršie. Zatiaľ podľa neho nie je jasné, či súčasná forma nákazy bude mať horšie následky než sezónne chrípky. „Som optimistický, že to budeme schopní účinne zvládnuť,“ povedal a uistil, že vláda sa pripravuje na prípad, že sa chrípka vráti v nebezpečnejšej podobe počas bežnej chrípkovej sezóny.

Mexické úrady zatiaľ za lieky, testovanie a lekárske zariadenia v súvislosti s novou chrípkou minuli približne 116 miliónov dolárov. Spojené štáty už začali so zasielaním 400.000 liečivých dávok svojmu južnému susedovi.

Mexický prezident Felipe Calderón vyzval obyvateľov, aby počas piatich sviatočných dní, ktoré začali v piatok, zostali doma. Zároveň naliehal na obchody, aby zostali zavreté. „Nie je bezpečnejšie miesto než váš vlastný domov, kde je možné vyhnúť sa nákaze chrípkovým vírusom,“ vyhlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu