Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Putin a Tymošenková sa rozhodli hodiť minulosť za hlavu

Vladimír Putin a Júlia Tymošenková.
Vladimír Putin a Júlia Tymošenková.

MOSKVA - Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková v stredu vyhlásila, že spory medzi Moskvou a Kyjevom sú už minulosťou a teraz je dôležité pracovať na budúcich vzťahoch.

Tymošenková sa tomto duchu vyjadrila v stredu v Moskve po rokovaniach so svojim ruským kolegom Vladimirom Putinom. Stretnutie sa podľa oboch lídrov nieslo v pokojnej a príjemnej atmosfére s cieľom vyriešiť minulé nezhody vrátane zabezpečenia nezopakovania situácie z januára tohto roka či avizovanej pokuty pre Ukrajinu za nedostatočný odber plynu v prvých mesiacoch roku 2009. Rozhovory oboch lídrov by v priebehu stredy ešte zrejme mali pokračovať.

"Je dobré, že naša spolupráca sa zlepšuje. Je dobré, že časy vzájomných konfrontácií sa stali záležitosťou minulosti," vyhlásila Tymošenková v Moskve. Ako dodala, "systém dodávok plynu je u nás plne stabilizovaný". Svoju reakciu v súvislosti s aktuálnym priebehom rokovaní ponúkol aj Putin. "Čo mňa teší je, že spolupráca v konkrétnych citlivých a dôležitých oblastiach priemyslu a obchodu nie je zničená. Naopak, prehlbuje sa."

Stretnutie premiérov oboch zúčastnených strán bolo pôvodne naplánované na apríl. Situácia sa však zmenila po tom, ako Moskva s veľkou nevôľou reagovala na podpis spolupráce medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Rusko sa rozhodlo rokovania o ďalšom vývoji vzťahom medzi Moskvou a Kyjevom odložiť. Obe krajiny sú však pod tlakom Bruselu, ktorý obe strany varoval pre zopakovaním januárovej krízy, kedy Rusko na viac ako dva týždne úplné odstavilo dodávky zemného plynu do Európy. To však nič nemení na tom, že Moskve sa prisľúbená finančná pomoc pre modernizáciu ukrajinskej plynovodnej sústavy zo strany únie od začiatku nepozdáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu