Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kríza dostihla aj Lenina, nový oblek nebude!

Vladimír Iľjič Lenin
Vladimír Iľjič Lenin

MOSKVA – Hospodárska kríza postihla aj šatník svetového vodcu proletariátu. Lenin v mauzóleu na moskovskom Červenom námestí nedostane nový oblek. Aj keď by ho jeho telo potrebovalo.

Noviny Trud dnes napísali, že je to pre ekonomické ťažkosti. Lenin pôvodne ležal v mauzóleu vo vojenskej rovnošate. Po 17 rokoch ho prezliekli do civilu. Oblek mu menili každé 3 roky. Keďže nie sú peniaze, má vodca revolúcie stále na sebe oblek z roku 2003.

Šaty mu šijú na mieru z drahej švajčiarskej látky, ktorú si Lenin kedysi obľúbil. Strih sa však odvtedy zmenil presne podľa súčasnej módy. Keď už mu oblek nemôžu vymeniť, aspoň ho každé dva mesiace dôkladne vyčistia počas úpravy jeho tela. Kým mu čistia šaty, Lenin je ponorený do zvláštneho kúpeľa s roztokom bylín s balzamujúcim účinkom.

Peniaze však chýbajú viac na údržbu Leninových pozostatkov. „Štát od roku 1992 nedal ani kopejku, a to do toho ešte udrela kríza,“ posťažoval sa novinám Jurij Denisov Nikolskij. Je riaditeľom Výskumného ústavu liečiv, ktorý sa podieľa na starostlivosti o Leninove telo. Napriek tomu je pevne presvedčený, že vďaka jedinečnej ruskej technológii balzamovania Lenin vydrží ešte sto rokov. Časy sa však menia. Doteraz ruskí experti ubezpečovali, že udržia pozostatky vodcu boľševikov v súčasnom stave neobmedzene dlho.

Vstup do mauzólea je bezplatný. O náklady za starostlivosť o Leninove telo sa starajú nadácia a sponzori. Práve tí by sa mohli udrieť po vrecku zajtra, kedy uplynie 139 rokov od narodenia vodcu proletariátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu