Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko si nerobí nárok na severný pól

MOSKVA - Rusko si nerobí územné nároky na severný pól, ani sa nesnaží militarizovať arktickú oblasť. Snaží sa však presvedčiť komisiu OSN o svojom nároku na isté územie v tejto oblasti, povedal ruský vyslanec pred zasadnutím osemčlennej Arktickej rady Anton Vasiljev. Arktická rada zasadne 29. apríla; ide o organizáciu združujúcu krajiny regiónu.

Ruský vyslanec zdôraznil, že expedícia z roku 2007, ktorá zapichla ruskú vlajku na dno pod severným pólom, nenaznačovala územné požiadavky. "Vlajka bola zapichnutá na polárne dno a sme na to hrdí. Bolo to víťazstvo ruskej technológie a ruského ducha. Ale nejde o územné požiadavky. Severný pól nie je ruským územím," povedal Vasiljev.

Expedícia z roku 2007 upriamila pozornosť sveta na túto tému aj pre niektoré vyjadrenia jej predstaviteľov. Líder skupiny Arut Čilingarov napríklad vyhlásil, že "Arktída vždy bola ruská a taká aj ostane". Rusi svoje územné požiadavky obhajujú tým, že podmorský Lomonosovov chrbát je priamym pokračovaním ruského kontinentálneho šelfu.

Vasiljev pred novinármi spomenul aj ruský strategický dokument pre obdobie do roku 2020, podľa ktorého chce krajina posilniť bezpečnostné zložky v regióne. Zdôraznil, že ide čisto len o posilnenie hraničnej a pobrežnej stráže a o vylepšenie pozorovacích zariadení.

"Nemyslíme si, že militarizácia Arktídy je potrebná. Situácia je tu priaznivá, pokojná, stabilná a vypočítateľná. Sme ďaleko od toho, aby sme v tejto oblasti prijímali unáhlené rozhodnutia," zdôraznil Vasiljev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu