Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na ruských lietadlách zostanú červené hviezdy!

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Hviezdy na ruských vojenských lietadlách zostanú červené. Pribudne len trikolóra na ich obrysoch. Dnes tak rozhodli poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Červená hviezda zdobila sovietske a neskôr aj ruské vojenské lietadlá od boľševickej revolúcie v roku 1917. Ale vlani v decembri poslanci schválili návrh zákona, ktorý počítal s premaľovaním výsostných znakov podľa ruskej červeno-modro-bielej trikolóry. Zmena navrhnutá vládou vraj bola nutná, aby znaky na lietadlách neodporovali zákonu o štátnej vlajke.

„Nejasnosti okolo vzhľadu legendárnych hviezd nášho vojenského letectva vyvolali veľký ohlas v spoločnosti. Ľudia sa báli, že sa hviezdy úplne premaľujú trikolórou a že ruský ľud príde o symbol svojich velikánskych víťazstiev,“ pripustil v rozhovore pre agentúru ITAR-TASS predseda dopravného výboru dumy Sergej Šiškarjov. „Červená hviezda nezmizne,“ ubezpečil.

Sovietsky zväz sa rozpadol síce už v roku 1991, ale nie všetky sovietske symboly zmizli. Hviezdy, kosáky a kladivá doteraz zdobia mnohé verejné budovy. V mauzóleu na Červenom námestí v Moskve zostáva nabalzamovaný vodca boľševickej revolúcie Vladimír Iľjič Lenin a jeho pomníky stoja naďalej vo väčšine miest. Za prezidenta Vladimíra Putina sa Rusko vrátilo k niekdajšej sovietskej hymne, len s iným textom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu