Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Novinárku dotlačili k priznaniu klamstvom!

TEHERÁN - Americko-iránsku novinárku Roxanu Saberiovú odsúdili v Iráne na osem rokov väzenia za špionáž na základe neskôr odvolaného priznania.

"Roxana pred súdom vyhlásila, že jej skoršie priznania sú nepravdivé. Povedala mi, že ju oklamali. Myslela si, že ju prepustia, ak bude spolupracovať," povedal otec odsúdenej Reza Saberi. "Popretie priznaní je zadokumentované v jej súdnom spise, ale zjavne ho nezobrali do úvahy. Sme veľmi šokovaní a naozaj sme to nečakali. Dúfali sme, že dostane šesť mesiacov a potom milosť," povedal Saberi. Odsúdenie 31-ročnej novinárky potvrdil v sobotu je právnik.

Saberiovú odsúdil iránsky revolučný súd, ktorý sa zaoberá záležitosťami národnej bezpečnosti. Súd so Saberiovou sa začal v pondelok, verejnosť nemala do pojednávacej miestnosti prístup. Tridsaťjedenročnú Saberiovú od januára zadržiavajú v teheránskej väznici Evin. Reportérka, ktorá má americké aj iránske občianstvo, podľa prokuratúry vykonávala špionážnu činnosť pre USA pod zámienkou, že je novinárka. Pôvodne ju zatkli za kupovanie alkoholu, čo je v Iráne zakázané. V marci iránske ministerstvo zahraničia vyhlásilo, že jej preukaz totožnosti zrušili v roku 2006 a že novinárka odvtedy pracovala v krajine nelegálne. Neskôr obvinenie zmenili na špionáž napriek výzvam najvyšších predstaviteľov USA na jej prepustenie.

V USA narodená Saberiová pracovala ako nezávislá reportérka pre viacero rozhlasových a televíznych staníc vrátane BBC a Fox News a v Iráne žila asi šesť rokov. V Iráne môže za špionáž hroziť až trest smrti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu