Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Za cudzoložstvo ukameňovali dvoch mužov, jeden ušiel

TEHERÁN - Napriek moratóriu na ukameňovanie popravili týmto spôsobom dvoch mužov v meste Mašhád na severovýchode Iránu. V nedeľu o tom informovali noviny Etemad Melli, ktoré podporujú reformné snahy v krajine, odvolávali sa na vyjadrenie skupiny právnikov a aktivistov za ľudské práva.

Ukameňovanie sa podľa nich odohralo v decembri, dôvodom bolo cudzoložstvo. "Jednému z odsúdených, Afgancovi s menom Mahmúd, sa podarilo zachrániť sa pred smrťou útekom z diery s vážnymi zraneniami. Ďalší dvaja však zomreli," píšu noviny.

Iránske súdnictvo túto správu zatiaľ nekomentovalo. Ajatolláh Mahmúd Hašemi Šahrúdí, ktorý má na starosti právny systém v krajine, vydal v roku 2002 nariadenie, ktorým zaviedol moratórium na takéto popravy. Skupina citovaná novinami "vyjadrila znepokojenie nad tým, že sa kameňovanie uskutočňuje v rozpore s príkazom ajatolláha Hašemiho Šahrúdího" a "vyzvala úrady, aby takéto trestanie ukončili".

Podľa islamského práva, ktoré platí v Iráne, je možné za cudzoložstvo udeliť trest ukameňovania. Pri vykonávaní tohto rozsudku muža zakopú po pás do zeme, ženu po ramená, a ľudia do neho hádžu kamene. Odsúdený sa môže vyhnúť smrti, ak sa mu z diery podarí ujsť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu