Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Izrael sa pripravuje na prípadný letecký útok na Irán

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Izraelská armáda sa pripravuje na prípadný letecký útok na iránske jadrové zariadenia, ak by od novej vlády dostala taký príkaz.

"Izrael chce mať istotu, že ak by jeho jednotky dostali zelenú, útok na Irán môže byť otázkou dní, prípadne hodín. Pre Irán to má byť signál, že táto hrozba nie je len verbálna," povedal nemenovaný vysokopostavený obranný predstaviteľ židovského štátu, v sobotňajšom vydaní ho citoval britský denník The Times.

Izrael, ktorý je považovaný za jedinú krajinu na Blízkom východe s jadrovými zbraňami vo svojom arzenáli, podozrieva islamskú republiku, že sa snaží o výrobu jadrových zbraní. Nový pravicový premiér Benjamin Netanjahu opakovane vyhlásil, že jednou z jeho priorít bude riešenie iránskej otázky. Vo svojom inauguračnom prejave zdôraznil, že najväčšou hrozbou, ktorej Izrael čelí, je "radikálny režim vyzbrojený jadrovými zbraňami".

Izraelskí predstavitelia, ktorých The Times cituje, uviedli, že v dosahu zbraní židovského štátu môže byť viac ako desať cieľov, medzi nimi aj hlavné iránske jadrové zariadenia. "Nebudeme sa vyhrážať bez toho, aby sme mali schopnosti hrozbu naplniť. Nedávne opatrenia naznačujú pripravenosť Izraela konať," povedal zdroj. Dodal, že o prípadnom útoku budú Izraelčania minimálne informovať USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu