Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Iránci nemôžu raňajkovať obohatený urán, vyhlásil Peres

Šimon Peres
Šimon Peres (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izraelský prezident Šimon Peres poslal Iráncom zriedkavý pozdrav, v ktorom ich pochválil a uviedol, že by sa mali lepšie bez svojej radikálnej vlády.

Peres v audiospráve odvysielanej rozhlasovou stanicou Rádio Izrael ocenil ich starovekú kultúru a vyzval "ušľachtilý iránsky národ", aby "opäť zaujal svoje právoplatné miesto medzi rozvinutými štátmi". Ako môže krajina, ktorá má takú bohatú kultúru, nechať vládnuť fanatikov, pýtal sa izraelský líder.

Teherán zároveň vyzval, aby radšej investoval do boja proti chudobe ako do atómového programu. "Deti nemôžu raňajkovať obohatený urán," zdôraznil. Peres sa obyvateľom znepriateleného islamského štátu prihovoril na iránsky Nový rok (Nowrúz), ktorým si obyvatelia pripomínajú príchod jari. Časti svojej reči predniesol v perzštine.

Rovnako nečakane sa iránskemu ľudu v piatok nadránom prostredníctvom videozáznamu prihovoril aj americký prezident Barack Obama. V odkaze, ktorý obsahoval titulky v perzskom jazyku, vyzval na vyriešenie sporov medzi oboma krajinami. Jeho slová sa niesli v znamení snahy o otvorený dialóg o jadrovom programe krajiny ako aj jej nepriateľstve voči Izraelu, kľúčovému americkému spojencovi. "Hľadáme politiku, ktorá je úprimná a založená na spoločnom rešpekte," povedal.

Obama a Peres sa Iráncom prihovárajú v čase, keď iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí označuje amerického prezidenta za pokračovateľa Georgea W. Busha a židovský štát nazýva "rakovinovým nádorom", ktorý je "tesne pred kolapsom" a treba ho zničiť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu