Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Po 2 rokoch od transplantácie tváre zomrel!

Li Guoxing po transplantácii časti tváre
Li Guoxing po transplantácii časti tváre

PEKING - Druhý človek na svete, ktorý podstúpil transplantáciu časti tváre, 32-ročný čínsky farmár Li Guoxing (Li Kuoťing), zomrel po dvoch rokoch od náročnej operácia.

Čínski lekári teraz varujú svojich kolegov z USA, že aj keď sú podobné operácie úspešné, imunitný systém sa z takého veľkého zásahu do organizmu nemusí spamätať.

"Jeho smrť nezapríčinila operácia. Tá bola naopak veľmi úspešná. Žiaden chirurg na svete ale nemôže predvídať reakciu imunitného systému," uviedol pre agentúru AFP chirurg, ktorý operáciu vykonal 13. a 14. apríla 2006 vo vojenskej nemocnici Si-ťing v meste Si-an na severozápade Číny. Zákrok trval 14 hodín. Vtedy tridsaťročnému poľovníkovi po útoku medveďa transplantovali líca, hornú peru, nos a obočie. Aj keď Li Guoxing skonal ešte počas leta, informácia o jeho smrti sa pre jeho samotársky spôsob života v odľahlých končinách k miestnym a následne aj svetovým médiám dostala až po niekoľkých mesiacoch.

Americký lekársky tím z Clevelandu vykonal minulý týždeň prvú operáciu, počas ktorej pacientke transplantoval 80 percent tváre. Pred transplantáciou nemohla sama prijímať potravu ani dýchať. Žena pri úraze prišla o nos, pravé oko a hornú čeľusť. Lekári teraz dúfajú, že operácia jej vráti čuch a schopnosť usmievať sa. V súčasnosti sa pacientke darí dobre a nezdá sa, že by jej telo odmietlo nové tkanivo.

Operácia v Clevelande je prvou tvárovou transplantáciou, ktorej súčasťou bola okrem náhrady svalov, kože, ciev a nervov aj náhrada kostí. Pacientka dostala nový nos, väčšinu dutín v okolí nosa, hornú čeľusť a niektoré zuby. Lekársky tím venoval veľkú pozornosť úprave ciev a nervov, rovnako ako mäkkým tkanivám a kostným štruktúram. Chirurgicky spojil transplantované tvárové cievy s telovými cievami, aby počas 22-hodinovej operácie zrekonštruoval krvný obeh.

Ako prvej na svete úspešne transplantovali časť tváre 38-ročnej Isabelle Dinoire z Francúzska, ktorú operovali v novembri 2005. Matku dvoch detí zo severofrancúzskeho mesta Valenciennes napadol v roku 2004 vlastný pes a rozhrýzol jej obe pery, nos a bradu. Tieto časti tváre jej transplantoval 27. novembra 2005 lekársky tím v Amiens. Viedol ho plastický chirurg Bernard Devauchelle. Ten v minulosti spolupracoval so Jean-Michelom Dubernardom, ktorý v septembri 1998 ako prvý úspešne transplantoval dlaň a v januári 2000 dlaň aj s predlaktím.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu