Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Taliansku už 92 obetí, v troskách sú stále ľudia!

Hasiči znášajú obeť z trosiek budovy zničenej zemetrasením
Hasiči znášajú obeť z trosiek budovy zničenej zemetrasením (Zdroj: SITA)

RÍM - Počet obetí zemetrasenia, ktoré dnes postihlo stredné Taliansko, už dosiahol 92. S odvolaním sa na záchranárov to oznámila agentúra AFP. Zemetrasenie zničilo tisíce budov a zrejme pripravilo o prístrešie až 50 tisíc ľudí, uviedol hovorca talianskej civilnej ochrany.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil v oblasti núdzový stav a uvoľnil štátne financie na pomoc postihnutému regiónu. Zároveň kvôli katastrofe, ktorá krajinu postihla, zrušil svoju plánovanú cestu do Moskvy a odcestoval do postihnutej oblasti. Na večer zvolal mimoriadne zasadnutie vlády.

Podľa predchádzajúcej bilancie bolo obetí 40. Ich počet sa však stále zvyšuje, pretože v troskách budov sú stále ešte uväznení ďalší ľudia. Okrem toho regiónom otriasajú nové a nové následné zemetrasenia. Záchranári sa spolu s cvičenými psami snažia čo najrýchlejšie prehľadávať sutiny.

Obete hlásia okrem Aquily najmä z lokalít Castelnuovo, Poggio Picenze, Tormantarte, Fossa, Totani a Villa Sant'Angelo. Mnohí obyvatelia Aquily opúšťajú mesto, mnohí ďalší naviac utrpeli zranenia. Otrasy zasiahli v okolí Aquily celkom 26 miest a obcí.

Situácia v aquilskej nemocnici je každú minútu dramatickejšia, napísala agentúra ANSA. Mnohí lekári podľa nej ošetrujú ranených pod holým nebom. V prevádzke je len jedna operačná sála. Ťažko ranených prevážajú vrtuľníkom do nemocníc v najbližších mestách.

Aquila, 60-tisícové hlavné mesto regiónu Abruzzo nachádzajúce sa asi 100 kilometrov od Ríma, tesne po 3:30 ráno zasiahlo silné zemetrasenie. V meste sa rozozvučali sirény a záchranári začali prehľadávať zrútené budovy v snahe nájsť tých, ktorí prežili a potrebujú pomoc. Tisíce obyvateľov vybehli do ulíc v obavách z ďalších otrasov. Stovky ľudí, niektorí v šoku, iní vzlykajúci, čakajú pred hlavnou nemocnicou v Aquile na ošetrenie. Tá už zriaďuje poľnú nemocnicu. Univerzitná nemocnica ľudí neprijíma, obáva sa kolapsu budovy. Prepadnuté strechy zavalili mnohých ľudí v ich vlastných domoch a balvany zatarasili viacero horských ciest. Podľa obyvateľov oblasti otrasy trvali 20-30 sekúnd.

Guido Bertolaso, šéf talianskeho rezortu pre bezpečnosť verejnosti, uviedol, že bude "veľa obetí, veľa zranených a takisto veľa spadnutých domov," informovala tlačová agentúra ANSA. "Je to udalosť, ktorá zmobilizuje celú krajinu na niekoľko týždňov," povedal Bertolaso a dodal, že počas zemetrasenia bolo poškodených najmenej 10 tisíc domov.

Okolo 15 tisíc ľudí zostalo bez elektrického prúdu a časť diaľnice prepájajúcej Aquilu s Rímom bola uzavretá. Zemetrasenie sa začalo asi päť hodín po tom, ako otrasy s magnitúdom 4,6 stupňa zasiahli severnú časť centrálneho Talianska bez toho, aby spôsobili škody či zranenia. Neskôr však oblasť zasiahlo podľa talianskych seizmológov silné zemetrasenie s magnitúdom 5,8. Ako informoval Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), otrasy mali dosiahnuť magnitúdo 6,3 stupňa. Ich hypocentrum sa nachádzalo päť kilometrov pod mestom Aquila, spresnili úrady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu