Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

S Obamom žiadny veľký pokrok, tvrdí Medvedev

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev

LONDÝN - Rusko a Spojené štáty nedospeli k žiadnemu veľkému pokroku v sporných otázkach. Vo štvrtok to v Londýne povedal ruský prezident Dmitrij Medvedev.

"Nemôžem povedať, že by sme dosiahli v tých najkomplikovanejších otázkach nejaký veľký pokrok, ale to nie je nič neočakávané," povedal Medvedev o svojom stredajšom stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom. Nový americký prezident je podľa neho človekom, s ktorým sa "dobre rozpráva", to však ešte nič neznamená. "Osobné vzťahy medzi vodcami štátov majú veľký význam, ale to nie je to najpodstatnejšie. Je možné mať skvelé osobné vzťahy a zároveň veľmi zložité vzťahy medzi štátmi," povedal Medvedev.

Na rozdiel od Medvedeva, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ešte vo štvrtok nešetril optimizmom na adresu budúcich vzťahov medzi oboma krajinami. "Je dôvod veriť, že tentoraz nebudú dobré vzťahy obmedzené len na vzťahy medzi ľuďmi," povedal. Narážal tým na vzťah medzi bývalým ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bývalým šéfom Bieleho domu Georgeom Bushom ml., ktorí síce často hovorili o tom, že si rozumejú, no vo vzťahoch medzi USA a Ruskom to napriek tomu škrípalo. Tentoraz by to tak podľa Lavrova nemuselo byť. Vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by po nástupe Obamu nemuseli byť len "ilúziou dobrých vzťahov založenou na dobrom vývoji vzťahov medzi ľuďmi". Lavrov dúfa, že nové vzťahy medzi oboma krajinami sa budú vyznačovať "najmä pripravenosťou počúvať toho druhého". "Práve to nám v minulých rokoch veľmi chýbalo," povedal šéf ruskej diplomacie.

Americký prezident Obama a ruský prezident Medvedev sa v stredu v Londýne dohodli na začatí rozhovorov o novej zmluve o znížení ich jadrového arzenálu. Platnosť Zmluvy o obmedzení počtu strategických zbraní (START) z roku 1991 vyprší 5. decembra. "Prezidenti rozhodli o začatí bilaterálnych medzivládnych rokovaní o novej, komplexnej a právne záväznej dohode, ktorá nahradí dohodu START," píše sa v spoločnom vyhlásení oboch lídrov, ktorí sa stretli v Londýne pred summitom skupiny G20. Dohodu chcú uzavrieť do decembra. Vyjednávači majú predložiť prvú správu o pokroku rokovaní o novej zmluve do júla.

Obama a Medvedev sa tiež dohodli na spolupráci v boji proti šíreniu jadrových zbraní a za "bezjadrový svet". Hovorili aj o možnej spolupráci v oblasti protiraketovej obrany. Pripustili však, že ich rozdielne pohľady na umiestnenie amerického protiraketového štítu v strednej Európe pretrvávajú.

Medvedev aj Obama vyjadrili po stretnutí optimizmus nad budúcim vývojom vzájomných vzťahov. "Dnešné stretnutie ukázalo, že existuje oveľa viac vecí, ktoré nás spájajú, než tých, ktoré nás rozdeľujú," vyhlásil Medvedev. "Je to začiatok nového vývoja v rusko-amerických vzťahoch," povedal americký prezident. V spoločnom vyhlásení prezidenti zdôraznili, že obdobie, keď sa USA a Rusko vzájomne považovali za nepriateľov, sa dávno skončilo. Obama po stretnutí prijal pozvanie svojho ruského kolegu a v júli navštívi Moskvu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu