Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico v Prahe podporil Gašparoviča

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas dnešnej návštevy pražského zjazdu ČSSD pred novinármi podporil súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča vo voľbe hlaštátu. vy

Premiér v zahraničí hovoril aj o dôvodoch, prečo by privítal Gašparovičovo znovuzvolenie. Na Slovensku podobné vyhlásenia pre moratórium nie sú povolené, vyjadrením v Česku však Fico podľa niektorých právnikov zákon údajne neporušil. Informoval o tom portál Sme.sk. O budúcej hlave štátu rozhodujú Slováci v prvom kole dnes, prípadné druhé kolo sa uskutoční o dva týždne.

Premiér zákon neporušil podľa právnika Tomáša Kamenca ani exministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH). Právnik Radoslav Procházka si myslí, že Ficove výroky sú "spôsobilé vyvolať účinky na území Slovenskej republiky", sankcie mu však nehrozia, pretože ich právna norma nepozná. Právnici zároveň kritizovali platnosť moratória, počas ktorého je zakázané robiť kampaň v prospech alebo neprospech akéhokoľvek kandidáta na prezidenta.

Katarína Tóthová (ĽS-HZDS), podpredsedníčka Ústrednej volebnej komisie, ktorá dohliada na priebeh volieb hlavy štátu, si podľa Sme.sk myslí, že premiér moratórium neporušil, keďže o voľbách nehovoril pred potencionálnymi voličmi. Podobný názor má aj Ficova strana. "Tým, že to bolo na území ČR, tak nemáme pocit, že došlo k porušeniu. Sám od seba o voľbách premiér nehovoril," uviedla pre portál hovorkyňa Smeru-SD Katarína Kližanová-Rýsová. Moratórium platí od štvrtka rána a až do ukončenia hlasovania dnes o 22:00 médiá nemôžu jednotlivých kandidátov propagovať. Záujem o kreslo hlavy štátu má celkovo sedem uchádzačov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu