Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kríza nesmie zastaviť rozširovanie EÚ, tvrdí Miliband

Britský minister zahraničných vecí David Miliband
Britský minister zahraničných vecí David Miliband (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Britský minister zahraničných vecí David Miliband je presvedčený, že rozširovanie Európskej únie by malo pokračovať napriek súčasnej ekonomickej kríze.

Ako uviedol pre pondelkové vydanie poľského denníka Gazeta Wyborcza, kríza nesmie byť prekážkou pre integračné perspektívy krajín, ako je Turecko, Ukrajina alebo Island.

"Musíme opäť dodať energiu našim vzťahom so susedmi. Pretože táto kríza veľmi jasne ukázala, ako sme vystavení napospas problémom za našimi hranicami," uviedol Miliband. "Nech je to akokoľvek lákavé, nemôžeme si dovoliť uzavrieť sa do seba," dodal. Podľa britského ministra je "ponuka členstva v EÚ rozhodujúca pre prekonanie politiky nacionalizmu a etnického rozdelenia, ktoré tak dlho jazvili západný Balkán". Okrem Turecka a balkánskych štátov Miliband poukázal na ostatné krajiny, ako sú "napríklad Island alebo Ukrajina", pre ktoré "musíme ponechať otvorené vyhliadky členstva".

Turecko začalo rozhovory o vstupe do EÚ v roku 2005, doteraz však otvorilo necelú tretinu z 35 politických kapitol, ktoré musí kandidátska krajina úspešne uzavrieť. Európska komisia tiež navrhla posilnenie vzťahov so šiestimi bývalými sovietskymi republikami vrátane Ukrajiny, pričom však nesľubuje ich úplné začlenenie do únie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu