Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fritzl čiastočne priznal vinu, obvinenie zo zabitia odmietol!

Josef Fritzl
Josef Fritzl (Zdroj: TASR)

SANKT POELTEN - Josef Fritzl, súdený v zrejme najhoršom prípade incestu v dejinách Rakúska, dnes pred súdom priznal vinu z nedovoleného nátlaku, krvismilstva a dlhodobého obmedzovania osobnej slobody; čiastočnú vinu pripustil aj zo znásilňovania. Odmietol ale obvinenia zo zabitia vlastného novonarodeného dieťaťa, ktorému údajne nedovolil poskytnúť lekársku starostlivosť.

Súčasne odmietol obvinenia zo zotročovania. Informovala o tom agentúra APA. „Súdime čin ojedinelého páchateľa, nie zločin nejakej celej obce alebo celého národa," vyhlásila na začiatku procesu predsedníčka súdu Andrea Hummerová. Reagovala tak na tón spravodajstva v niektorých médiách, ktoré si opakovane kladú otázku, ako mohli susedia Fritzlových o pomeroch v rodine nič nevedieť, alebo hlasy zo zahraničia.

Tie prezentujú uzavretosť a nestaranie sa do vecí susedov za "typickú vlastnosť Rakúšanov". Začiatok pojednávania bol verejný, po prečítaní obžaloby však sudkyňa verejnosť zo zaplnenej sály vykázala. Fritzl si po celý čas zakrýval tvár modrými doskami. Na otázky novinárov, či sa cíti za svoj čin zodpovedný, nereagoval. Fritzl zadržiaval svoju dcéru od augusta 1984 v špeciálne upravenom suteréne.

V podzemí žili aj tri zo siedmich detí, ktoré mal Fritzl so svojou dcérou. V roku 1996 údajne zabil vlastné novonarodené dieťa, keď zabránil tomu, aby dostalo lekársku starostlivosť. Prípad sa prevalil vlasni v apríli, keď jedno z uväznených detí vážne ochorelo a museli ho odviezť do nemocnice. Fritzl celé roky tvrdil, že jeho dcéra utiekla k náboženskej sekte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu