Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dostane monštrum z Amstettenu doživotie?

Josef Fritzl na začiatku pojednávania Zobraziť galériu (2)
Josef Fritzl na začiatku pojednávania (Zdroj: TASR)

SANKT PÖLTEN - V rakúskom meste Sankt Pölten sa dnes začína súdny proces s Josefom Fritzlom (73), ktorý má na svedomí najhorší incest v histórii krajiny. Fritzl je obvinený, že 24 rokov väznil v pivnici svoju dcéru Elisabeth, opakovane ju znásilňoval a splodil s ňou sedem detí.

Čelí obvineniam z vraždy, obmedzovania osobnej slobody, znásilnenia, incestu a zotročovania. Ak by Fritzla uznali vinným, hrozí mu doživotný trest, termín vynesenia rozsudku však zatiaľ nie je známy. Proces bude po prečítaní obžaloby neverejný kvôli ochrane totožnosti obetí a svedkov.

Pojednávania, ktoré majú trvať do piatku, sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia - vzdušný priestor nad mestom uzavreli, obete strážia desiatky policajtov a novinári majú na súd obmedzený prístup. Okolo súdnej budovy postavili kovové zátarasy a až za nimi majú médiá svoj priestor vrátane rozľahlého stanu na tlačové konferencie. Servis pre médiá z celého sveta bude v 13 jazykoch, okrem iných aj v japončine a čínštine. Podklady pre tlač nebudú obsahovať len informácie o procese, ale aj o samotnom meste, ktoré tento rok oslávi 850. výročie založenia. St. Pölten je najstarším rakúskym mestom.

Tlačový stan určený pre novinárov z celého sveta postavili na parkovisku priamo pri budove krajinského súdu. Mesto St. Pölten je na týždeň súdneho konania takpovediac vypredané, ale ešte v sobotu sa objavila pri mediánom stane ojedinelá privátna ponuka s prenájmom krátkodobého ubytovania v jednoizbovom byte.

Fritzl počíta s doživotným trestom, uviedol jeho obhajca Rudolf Mayer. Podľa Mayera ide o mimoriadne náročný proces, čo sa týka vecného obsahu, ako aj skutkovej podstaty. Fritzl je podľa jeho slov "vážne narušená osobnosť s najmenej dvoma osobnosťami". Fritzl držal svoju dcéru 24 rokov v pivnici svojho domu v mestečku Amstetten. Elisabeth má v súčasnosti 42 rokov. Otcovi porodila sedem detí, z ktorých tri držal v pivnici spolu s ňou. Tieto deti pred oslobodením nikdy nevideli denné svetlo. Tri ďalšie deti Fritzl vychovával spolu so svojou manželkou v dome.

Obvinenie z vraždy sa týka jeho novonarodeného dieťaťa. Podľa rakúskej prokuratúry je za jeho smrť v roku 1996 zodpovedný, keďže nevyhľadal pomoc aj napriek tomu, že si bol vedomý ohrozenia života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu